Annons

Annons

Annons

Skatteverket varnar för bluffmejl om återbäring: Svara inte på utskicken

Från Skatteverket kan du nu få reda på vad du får i skatteåterbäring. Men allt är en bluff.

Nu varnar myndigheten att man inte ska svara på utskicken.

– Det är ett kroniskt problem för oss, säger Ylva Vesterlund, pressekreterare hos Skatteverket.

Från Skatteverket kan du nu få reda på vad du får i skatteåterbäring. Men allt är en bluff.

Från Skatteverket kan du nu få reda på vad du får i skatteåterbäring. Men allt är en bluff.

Annons

Annons

Är du en av dem som har fått mejl av Skatteverket där man uppmanas skriva in sina personliga uppgifter, mejl och fylla i sitt kreditkortsnummer? Nu varnar Skatteverket att det är en bluff.

I mejlet hälsas ”kära skattebetalare” hur mycket pengar de får tillbaka i sin skatteåterbäring om man följer instruktionerna.

– Det hade varit trevlig om vi gjorde på det sättet, men den enda mejlkommunikationen vi har är via säkra myndighetsbrevlådor. Där skickar vi ut deklarationsuppgifter, förutsatt att man har skrivit in det, säger Ylva Vesterlund som alltså betonar att myndigheten aldrig frågar om kontouppgifter i mejl eller sms.

– Vi kommunicerar inte på det här sättet där man inte loggar in via sitt bank-id. Då kan man utgå ifrån att det handlar om bluffmejl och det ska man inte öppna.

Hur stort problem är det här?

– Det är ett kroniskt problem för oss och det händer att vi polisanmäler. Det är inte bara vi som drabbas, även banker och försäkringsbolag som har med pengatransaktioner att göra har samma problem. Vi jobbar kontinuerligt med säkerhetsarbetet i den delen. På vår hemsida ger vi även råd och tips vad man ska hålla utkik på om man misstänker att det handlar om bluffmejl och liknande, fortsätter hon.

På Skatteverkets hemsida uppmanas du inte klicka på länkar, öppna bilagor och inte svara på meddelanden om du misstänker att utskicken är falska.

Annons

– Ofta är det internationella ligor som gör det här med en server som står i något udda land där man skickar ut adresser. Där ser man även på språket att det är väldigt dålig svenska.

Annons

Enligt Ylva Vesterlund går bluffutskicken i vågor men tenderar att öka när det är dags för deklaration.

– Det börjar bli dags snart. Men så här går det alltså inte till. Man har ett skattekonto som är knutet till sig själv och det är det man ska utgå ifrån.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan