Annons

Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Så stort blev underskottet för samhällsbyggnadssektorn

Insatserna kopplade till vinterväghållning gör att samhällsbyggnadssektorn gör ett underskott på drygt fyra miljoner kronor.

Annons

Sex miljoners underskott gav insatserna kopplade till vinterväghållning under 2018. Samhällsbyggnadssektorn lyckades hämta in en del av underskottet i övriga verksamheter och landar därför på ett totalt underskott på 4,2 miljoner kronor.

Att snöröjningen kostade stora slantar för Eksjö kommun har vi rapporterat om i ett flertal artiklar. Senast var det Eksjö energis ordförande Johan Starck (S) som gick ut och varnade för ett stort underskott under 2019 och att man är i behov av en större budget för snöröjning och parkskötsel.

Annons

Annons

När sektorn nu gör bokslut för 2018 framgår det att insatserna kring vinterväghållningen ger ett underskott på 6,8 miljoner jämfört med budget.

Det totala underskottet på driftbudgeten landar på 4 196 000 kronor vilket betyder att övriga verksamheter har förbättrat resultatet och hämtat in en del av underskottet.

– Driftbudgeten kopplad till gata, väg och park är 55-60 procent av den totala samhällsbyggnadsbudgeten, så övriga verksamheter har mindre möjligheter att täcka upp ett underskott. På totalen att de flesta verksamheter fungerat bra men vi har haft ett väldigt tråkigt utfall på vinterväghållningen. Och det finns anledning att se över hur hanteringen är i alla detaljer, säger Mikael Wärnbring, samhällsbyggnadschef.

Kan vi förvänta oss att vi går åt samma håll 2019?

– Som det ser ut nu så är utfallet för januari månad en och en halv miljon och till det beräknas att det redan gått åt en halv miljon. Det är budgeterat totalt till 2,7 miljoner för 2019, säger Wärnbring.

Han berättar vidare att man inom Eksjö kommun har hög miljöpolicy där det används extremt lite salt samt att man har höga prioriteringar när det gäller gång och cykelstråken som ska vara färdiga en viss tid vilket kräver en stor personalstyrka.

– Självklart är det positivt att vi har en hög nivå, när det sedan blir mer krångligare väder blir det fler turer och då blir det väldigt dyrt och pengarna hänger inte med. Det här är något som vi behöver se över, är det snöröjningen vi ska dra ner på eller andra saker.

Annons

Annons

Anders Gustafsson (M), nämndens ordförande:

– Här har vi initierat en diskussion med kommunledningen och utförare Eksjö energi för att göra en genomgång utefter utfallet som var 2018. Det här ska ju ligga till grund för det förslaget till budget för 2020, då måste man ta lite erfarenhet av de tidigare åren.

Till toppen av sidan