Annons

Annons

Annons

Jönköping

Kunder straffas – trots att pengar för tv-licensen betalas tillbaka

Vid årsskiftet övergick tv-licensen till att i stället finansieras via en ny skatt. De som betalade en räkning för tv-licensen i slutet av 2018 har nu rätt att få pengar tillbaka.

Men eftersom det krävs en avgift för att lösa in pengarna så kan hela utbetalningen bli värdelös.

Tv-licensen finns inte längre kvar och en del svenskar har nu rätt att få pengar tillbaka. Men för vissa blir utbetalningarna värdelösa.

Enligt Radiotjänsts beräkningar har omkring tre miljoner svenskar rätt att få tillbaka pengar eftersom de enligt tidigare modell hade betalat för mycket i tv-licens. Dock kan det bli problematiskt att få ut extrapengarna för omkring 650 000 svenskar, uppger Aftonbladet.

Annons

Annons

Pengarna betalas automatiskt ut till alla kunder som har ett konto i Swedbank utan att mottagaren behöver göra något. Men om du har konto i en annan bank kan det bli mer problematiskt.

– Åttio procent får pengarna insatta på sitt konto. Men resterande tjugo procent, cirka 650 000 personer kommer vi inte åt den vägen, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst.

Om du sedan tidigare har anmält konto i en annan bank så kan pengarna betalas ut, men för de som inte har gjort det blir lösningen i stället att en avi skickas ut med beloppet som ska betalas ut. Men det kostar pengar att lösa in avin och för många kunder kan den avgiften innebära att en stor del av pengarna som du har rätt att få tillbaka alltså försvinner. Enligt Radiotjänsts beräkningar kommer så att bli fallet för omkring 10 000 personer.

– Det är beklagligt att avgiften finns, konstaterar Johan Gernandt,

Avgiften kostar 30 eller 40 kronor och en avi från Radiotjänst kan lösas in på din bank och även i butiker som exempelvis Pressbyrån, Ica, Coop och Willys.

– Är du en väl ansedd kund, har vi hört att det finns vissa som bjussar på avgiften. Men det är ingenting vi kan lova, säger Johan Gernandt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan