Annons

Annons

Annons

Hägne

Vård och omsorg populärast på Aleholm

De preliminära ansökningarna till höstens gymnasium är sammanställda. Bland förstavalsansökningarna till Aleholm i Sävsjö är vård- och omsorgsprogrammet populärast.

Förstahandsvalen till höstens gymnasieprogram har sammanställts och på Aleholm är det vård- och omsorg som är populärast.

Totalt har skolan fått in 77 förstahandsansökningar till hösten. 68 av de 176 niondeklassarna i kommunen har sökt Aleholm som förstaval i den första gymnasieansökan, övriga ca 55 procent har valt att söka annat, säger Katrin Holmberg, Studie- och yrkesvägledare på Aleholm.

Annons

Annons

– I första hand är det program vi inte har på Aleholm som man har sökt då men det är något färre sökande i år både procentuellt och sett till antal, då det är en mindre barnkull som ska börja på gymnasiet i år.

I år sticker vård- och omsorgsprogrammet ut som det mest populära förstavalet. Av de som sökt ett program på Aleholm som förstaval har 16 elever valt vård och omsorg.

– Det är väldigt positivt, vi har aldrig haft så många sökande dit och det är också första gången det är det populäraste programmet, säger Katrin Holmberg.

Vad tror du att det beror på?

– Det vet man ju aldrig säkert men det kan bero på att man vet att där finns säkra, fasta jobb.

Efter vård- och omsorgsprogrammet är natur-, teknik-, ekonomi- och samhällsprogrammet populärast bland förstahandsvalen. Desto svårare har det varit att locka elever till restaurang- och livsmedelsprogrammet där bara en niondeklassare har sökt det som sitt förstahandsval.

– Det är ju mindre roligt. Vi brukar informera på ungefär samma sätt varje år men det varierar väldigt mycket från år till år. Varför det ser ut så här i år är svårt att veta, säger Katrin Holmberg.

Under våren brukar det bli en del byten bland programmen och gymnasieskolorna. Eleverna har till den tionde maj på sig att ändra sin ansökan och det är först efter det som man får en bild av hur höstens klasser kommer att se ut.

Annons

– Men som vår rektor brukar säga så är det först i oktober vi vet hur det faktiskt ser ut när alla de som börjat hunnit känna efter om de vill byta. Och vill de "komma hem" efter terminen börjat försöker vi ju alltid lösa det, avslutar Katrin Holmberg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan