Annons

Annons

Annons

Herräng

Svenskar tycker mycket skärmtid påverkar livet positivt

Många svenskar tycker att deras liv påverkas positivt och att de har ett större socialt nätverk tack vare den digitala utvecklingen. Samtidigt är det många som tycker att mobilen tar fokus från mycket annat man vill och borde göra.

De flesta svenskar anser att de digitala skärmarna och kommunikationsmöjligheterna där förbättrar det sociala livet, men samtidigt tycker också många att de använder sina mobiler för mycket. Det här visar en undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av Telenor.

Annons

Annons

22 procent anser att de använder sina mobiler för mycket och lika många anser att mobilen tar fokus från annat de borde göra. De över tre timmarna per dag blir närmare tolv år under en snittlivslängd. Det här skriver TT.

En stor del av den tiden går dock åt till uppgifter som tidigare utfördes på andra sätt, som kontakt med familj och vänner och bankärenden.

Elza Dunkels är internetforskare och docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet. Hon menar att man behöver föra en diskussion kring den digitala användningen framöver, eftersom det är nu vi utvecklar förhållningssätten till det digitala på allvar.

– Vi behöver ha diskussioner som inte är moraliserande och som inte bygger på gamla modeller för umgänge och lärande. Delar av rapporten kan vara ett värdefullt underlag för det här och för att diskutera ens eget förhållningssätt, säger Elza Dunkels till TT.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan