Annons

Annons

Annons

Vetlanda

Må bra-vecka anordnas i Vetlanda – här är aktiviteterna

Text

Höglandets räddningstjänstförbund anordnar just nu tillsammans med kommunen en vecka med temat psykisk ohälsa. De uppmuntrar att våga prata, eller fråga, om någon mår dåligt.

Morgan Miledal på Höglandets räddningstjänstförbund uppmanar människor att våga prata om psykisk ohälsa.

Det är Vetlanda kommun och Höglandets räddningstjänstförbund som tillsammans arrangerar veckan med temat: ”Jag vill må bra”. Syftet är att uppmärksamma psykisk ohälsa.

Annons

– Det här är något som drabbar många och som berör ännu fler. Fokus under denna vecka är viljan att må bra, återhämtning, och hälsofrämjande aktiviteter och arbete, säger Morgan Miledal på Höglandets räddningstjänstförbund, som verkat som projektledare för veckan.

– De är många som drabbas, men för många är det väldigt svårt att prata om. Det duger inte riktigt, att vi inte kan prata om det här som är egentligen är den vanligaste ohälsan som finns. Det är den vanligaste av alla sjukskrivningsorsaker.

Annons

En ökning

Räddningstjänsten har också märkt av ökningen av psykisk ohälsa.

– Enligt försäkringskassan beror 46 procent av alla pågående sjukskrivningar på psykisk ohälsa. Tittar man på den siffran har den ökat senaste åren. De vanligaste psykiska sjukdomarna är depression, ångestsjukdomar, substansbrukssyndrom och även utmattningssyndrom.

Men när Räddningstjänsten är inkopplad, är det oftast försent, berättar Morgan Miledal. Fler än sex gånger så många omkommer i självmord, än i trafiken.

– Det är att betrakta den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa. Precis som man arbetar med många andra typer av olyckor så måste vi också betrakta självmord som psykiska olyckshändelser som föregås av ett förlopp där människor med kunskap och medvetenhet har möjlighet att ingripa och förhindra olyckor.

Våga fråga

Morgan Miledal uppmanar att prata mer om psykisk ohälsa, och att våga fråga. Inom den psykiska ohälsan finns till exempel självmord, ångest, stress och depression.

– Om vi är allvarligt oroliga över någons liv eller hälsa måste vi också våga fråga om det. Det handlar om att hitta och uppmärksamma människor som mår dåligt, så att de kan få hjälp så tidigt som möjligt. Desto snabbare återhämtar man sig, ju tidigare man får hjälp.

Annons

– Att fråga någon om de har planer på självmord är aldrig farligt. Att inte fråga är däremot farligt!

Vad ska man göra om de svarar ja?

– Då behöver vi stanna hos den personen tills det finns adekvat hjälp tillgänglig. En akut suicidal person får inte lämnas ensam, utan då måste man stanna där tills det finns professionell hjälp att få.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan