Nu ska arbetsgivare redovisa din lön och skatt till Skatteverket varje månad.
2019 kan därmed vara sista året som du kan få en oväntad och härlig skatteåterbäring.

Deklarationsexpert Johan Schauman

Nu kan du ha koll på skatten

Deklarera via dator
19 mars öppnade deklarationen och 699 000 personer deklarerade första dagen. 1,7 miljoner personer loggade in för att titta på sin deklaration första dagen.
Annons
– Många är nyfikna på om de får pengar tillbaka, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket i ett pressmeddelande.
Annons
Men detta är sista året som du behöver vara nyfiken. Framöver ska alla löpande kunna hålla koll på sin skatteåterbäring.
Se hur du ligger till
Hittills har arbetsgivarna har rapporterat lön och skatt som en klumpsumma för hela personalen. Sedan årsskiftet måste det göras på individnivå varje månad. Det gör att kan se hur du hela tiden kan se hur du ligger till när det gäller din skatt.
På sikt ska det göra att vi varken får kvarskatt eller stor återbäring. Fler kommer troligen att be Skatteverket om en korrigering (jämkning) i god tid när man märker att återbäringen verkar bli större än man har trott. Dina uppgifter hittar du på Mina sidor på Skatteverkets webb.
5 miljarder gratis lån
Skatteverket vill även att bankerna varje månad ska lämna uppgifter om sådant som räntebetalningar och utdelningar. Det skriver Aftonbladet.
Enligt prognoser ska svenskarna få tillbaka 5 miljarder i skatteåterbäring i år. Otroliga summor som vi i princip har lånat ut gratis till Skatteverket under många månader.
– Egentligen är det ganska orimligt att vi inte fixat rutinerna bättre, säger deklarationsexperten Johan Schauman till Aftonbladet.
Annons
Annons
Andra fördelar med det nya systemet är att Skatteverker lättare hittar personer som jobbar svart när förutsättningarna för att hitta oredovisade inkomster förbättras. Det blir enklare att se att arbetsgivaren har betalt rätt lön och inte glömt något.
Ett annat exempel gäller sommarjobbare. Det blir svårare att fuska.
– När det är dags att deklarera har det ibland visat sig att arbetsgivaren inte har betalat in arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för dem som de skulle ha gjort, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket i pressinformation.