Annons

Annons

Annons

Bodafors

Sotig kattuggla räddad ur skorsten

Text

Räddningstjänsten fick göra ett rådigt ingripande för att hjälpa loss en stackars kattuggla, som fastnat i en skorsten. Insatsen gick fint och en något svartsotig kattuggla kom ut i friheten igen.

Det var sannolikt inte denna kattuggla, som fastnade i en skorsten i en sommarstuga i Bodaforstrakten. Kattugglan på bilden omhändertogs för lite omvårdnad inne i Nässjö 2010 innan den kunde släppas tillbaka i skogsmiljö.

"Kattuggla fast i en skorsten" löd larmet, som här om dagen nådde räddningstjänsten.

Ugglan hade fastnat i en skorsten till en sommarstuga i trakten av Ravelsryd utanför Bodafors.

Annons

– Räddningen gick bra, rapporterar Magnus Lindström vid Räddningstjänsten som var med vid hjälpinsatsen.

Annons

Så här berättar han:

"Vi lyckades med hjälp av ett material putta försiktigt på ugglan nerifrån. Sakta, men säkert tryckte vi ugglan uppåt i pipan/skorstenen och till slut fick vi upp honom. Den skakade lite på sig när den satte sig på toppen av skorstenen, men flög sedan snabbt därifrån."

"Den såg väldigt svart ut"

Lindström hann även konstatera utseendet på ugglan innan den drog:

"Jag hann notera att när ugglan kom upp ur skorstenen, att den såg väldigt svart ut. Nu är det dock oklart vilken färg ugglan hade innan den ramlade ner och fastnade i skorstenen. Vi var nöjda med insatsen och ugglan var nog mycket glad över att den fick hjälp därifrån" avslutar Magnus Lindström den lyckade räddningen.

Fint, kan vi konstatera, att räddningstjänsten hinner göra sådana här insatser för våra vänner djuren mellan larmen av mer prioriterade insatser.

– Det händer relativt ofta att både människor och djur hamnar i lite udda situationer och behöver hjälp, framhåller räddningschefen Jonas Petri vid Höglandets räddningstjänstförbund.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan