Annons

Annons

Annons

Herräng

Kritik från både höger och vänster mot vårbudgeten: "Vilken färg ska (S) ha på sin logga?"

I dag presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens vårändringsbudget. Det är ett första resultat av det 73-punktsprogram som slöts mellan regeringspartierna och Centerpartiet och Liberalerna. De största satsningarna i budgeten är på klimat- och miljöområdet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har presenterat vårändringsbudgeten.

Regeringen föreslår satsningar för 4,5 miljarder kronor för 2019 i vårändringsbudgeten. Av dem läggs 750 miljoner på det så kallade klimatklivet för åtgärder på området på lokal nivå.

Men vårändringsbudgeten innehåller även besparingar och höjda miljöskatter.

Vad som inte hade presenterats tidigare, men som framkom på Magdalena Anderssons presskonferens, var att ytterligare 100 miljoner läggs på det så kallade industriklivet, för klimatåtgärder i industrin.

Vårbudgeten är ändringar i den budget av Moderaterna och Kristdemokraterna som röstades igenom av riksdagen i december som ett resultat av den komplicerade regeringsbildningsprocessen under hösten.

Annons

Annons

Den ekonomiska vårpropositionen och förslagen i vårändringsbudgeten bygger på 73-punktsprogrammet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan S, C, L och MP.

– Med januariavtalet som grund bygger vi nu förändring som är hållbar över tid. Vi vill skapa förutsättningar för ett samhälle där sammanhållning och trygghet går hand i hand med människors frihet och möjligheter liksom omställningen till en fossilfri välfärdsnation, säger finansminister Magdalena Andersson, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Kritiken mot den mittenframförhandlade vårändringsbudgeten kommer från både höger och vänster.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, riktar en känga till sina forna allianskamrater i Centern och Liberalerna, rapporterar TT.

– De har fått igenom en del politik, säger hon till TT om 73-punktsprogrammet och budgetuppgörelsen med den rödgröna regeringen.

– Men man säger också ja till mycket av vänsterpolitik, tillägger hon.

Men enligt Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson bidrar regeringens politik till att de ekonomiska klyftorna ökar.

– Vad gör regeringen, man sänker skatten för dem som tjänar allra mest, säger hon till TT.

TT skriver också att Ulla Andersson undrar vilken färg Socialdemokraterna ska ha på sin logga framöver, röd eller blå.

Annons

Andra satsningar i vårbudgeten som inte lagts fram förut är 100 miljoner kronor som ska skynda på bredbandsutbyggnad i hela landet, 60 miljoner kronor på bibehållen fri entré på statliga museer, 57 miljoner kronor på regionala flygplatser, en exportsatsning på 56 miljoner, 50 miljoner för stimulansbidrag för kulturskolan samt 40 miljoner i ökade anslag till jämställdhetsmyndigheten.

Satsningarna på 4,5 miljarder kronor, varav omkring två miljarder handlar om miljö och klimat, finansieras med skattehöjningar och besparingar på motsvarande belopp.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan