Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

David Lindén
David Lindén: Är ett lagom EU vad som är bäst för oss alla?

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Kristdemokraternas EU-toppkandidat David Lega och partiledaren Ebba Busch Thor besökte Jönköping för ett samtal om unionens framtid.

Inbäddat innehåll

Tillsammans med JP:s politiska redaktör Kajsa Kettil stämde vi träff med Ebba Busch Thor och David Lega på konditori Bernards i centrala Jönköping och till min stora förskräckelse begick jag ett rejält misstag när jag skulle hälsa på Lega. Som många andra som inte är förlamad i armarna sträckte jag fram handen för att ta i hand och kände mig i princip förlägen när jag insåg att han ju faktiskt inte kunde hälsa med ett vanligt handslag. Men Lega, som har en bakgrund som paralympisk elitsimmare och till vardags är kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborg, har nog upplevt liknande situationer ett par tusen gånger tidigare och lyckades självklart skratta bort mitt misstag. När sedan partiledaren Busch Thor anlände och vi alla hade fått varsin kopp kaffe var det dags att sätta sig ned för att föra ett samtal om det stundande EU-valet.

Annons

Annons

Frågan är i vilken riktning KD vill ta unionen?

Sloganen "Make EU-lagom again" anspelar medvetet på den som USA:s president använde i valet 2016 och har redan fått kritik från exempelvis tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt. Men att det skulle handla om populism vill vare sig Lega eller Busch Thor kännas vid. Istället handlar det om vad EU ska ägna sig åt och båda två betonade exempelvis klimatsamarbetet som ett kärnområde där överstatligheten spelar en positiv roll. Samtidigt behöver unionen "rannsaka sig själv" eftersom legitimiteten är i fara. "Subsidiaritetsprövningen" som handlar om att de nationella parlamenten ska kunna pröva om ett lagförslag är ett nationellt eller ett EU-ärende måste göras starkare. Föräldraledighet på europeisk nivå var helt enkelt inte vad som kunde tolkas som "lagom".

Likaså måste det kunna ställas krav på enskilda länders agerande och Lega ville klart lyfta fram att han var "stolt" över att Kristdemokraterna var först med att skriva till EPP (den partigrupp i parlamentet där KD ingår tillsammans med Moderaterna) om att det ungerska regeringspartiet Fidesz under ledning av landets premiärminister Viktor Orbán borde kastas ut ur gruppen om de inte ändrade sig. I samma anda vill Lega ställa krav på kandidatländerna och han betonade särskilt hur Makedonien behandlar medborgare som har funktionsnedsättningar och fortsatte att lista tre prioriteter: Arbetet i parlamentet, med kandidatländerna och globalt när det gäller förföljelsen av kristna. Till detta skulle kunna gå att använda unionens redan existerande verktygslåda som består av diplomati, riktat bistånd och slutligen sanktioner.

Annons

Annons

På frågan om alliansbyggande och vad som redan nu kan göras återkom Busch Thor till den ungerska problematiken eftersom de försvarar sig med "att det var vi som tog striden mot kommunismen" och att Sverige på många sätt har brustit när det gäller att skaffa sig bundsförvanter. Exempelvis Tyskland och Österrike som nu kan hjälpa till att fylla det tomrum som uppstår när Storbritannien väl lämnar. När det gäller svenska partier delar KD i parlamentet samma syn på djurskyddsfrågor som Centerpartiet. Där "vi tycker väldigt lika inom flera frågor" ska man helt enkelt samarbeta.

Innan de skulle avvika för att träffa sympatisörer på Harrys i Jönköping kunde de inte undgå att få en fråga om opinionsläget. Den noggranne JP-läsaren vet att Busch Thor också var här när det inte gick fullt lika bra i opinionen. Busch Thor beskrev situationen som att regeringsfrågan förvisso spelade roll men att "KD har haft opinionskurvor som ser ut som gamla telefonledningar" först är det slingrande och sedan har det alltid pekat rakt upp på valnatten. Nu har man fått fler medlemmar och majoriteten av "de gamla" anser fortfarande att det är samma sorts värderingar som när partiet grundades 1964 men att man nu har släppt lös "KD-rebellen" som tidigare mest hördes när det gäller sjukvård. Lega fyllde i med att det som "kom fram i valrörelsen var att KD fick prata till punkt" och det är tydligt att de nu vill göra samma sak under EU-valet. Det återstår att se om de lyckas och se om visionen om "lagom" inte endast är en lek med ord för att tilltala en viss väljargrupp utan också en vision för Europa.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan