Du vet väl att det är dags att rösta i EU-valet den 26 maj?
Jaså inte? I så fall är du långt från ensam – en färsk undersökning visar att 59 procent av de tillfrågade svenskarna inte känner till att EU-valet hålls om en månad.

EU-ländernas flaggor vajar utanför parlamentet i franska Strasbourg. Men vad gör EU-parlamentet? Många svenskar erkänner att de är okunniga om vad EU-politiken innebär.
Undersökningen har gjorts av Novus på uppdrag av SVT och Ekot i Sveriges Radio.
Magnus Blomgren, statsvetare och docent vid Umeå Universitet, tycker att resultatet är förvånande med tanke på att Sverige nu har varit medlemmar i EU i snart 25 år. I en intervju med TT säger han att det är en seglivad myt att EU-parlamentet inte har särskilt mycket makt.
Annons
Annons
– All politik som kommer från EU-systemet i form av direktiv etcetera – där har Europaparlamentet haft sitt inflytande. Och det är liksom hela den inre marknaden och så vidare, jättestora områden som påverkar vår vardag, säger Magnus Blomgren.
Han påpekar att den politiska diskussionen i Sverige väldigt sällan inkluderar EU-frågor. Han tycker att det är särskilt märkligt med tanke på att den allmänna politiska debatten har stått högt i kurs i Sverige efter riksdagsvalet i höstas och den rekordlånga tid det tog att bilda en ny regering.
– EU-systemet har inte riktigt inlemmat sig i hur vi svenskar tänker på politik – och här hjälper ju partierna heller inte riktigt till, säger Magnus Blomgren.
Han rekommenderar att den som vill lära sig mer om EU-politiken att särskilt lyssna på vad partiernas EU-kandidater har att säga.
– Europaparlamentet är mycket mer individualiserat än vad riksdagen är, och det finns ganska stor frihetsgrad att operera där på olika sätt, säger Magnus Blomgren.