Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Kajsa Kettil
Kajsa Kettil: Efter Bengtzboes sorti – pressen ökar på Carlsson Löfdahl

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Det blir allt svårare för partier att behålla riksdagsledamöter som fifflar till sig skattemedel.

Erik Bengtzboes (M) bostadsaffär blev för mycket för partiet.

Förr kunde politiska skandaler pågå i evigheter. Nu har de börjat rivas av så fort som möjligt, med hopp från de berörda partierna att händelsen snart ska falla i glömska. Våren inleddes med att Liberalerna kickade ut sin EU-parlamentariker Cecilia Wikström från valsedelns förstaplats, detta efter att hennes lukrativa styrelseuppdrag hade ifrågasatts. Och på torsdagen blev det känt att Moderaternas Erik Bengtzboe inte bara lämnar sin roll som arbetsmarknadspolitisk talesperson, utan även sin riksdagsplats. Anledningen är de uppgifter om hans minst sagt ovanliga boendesituation som Aftonbladet har avslöjat. Bengtzboe har uppgett att han har bott hos sin mamma i Nyköping, samtidigt som hans fru och barn har bott i hans ”övernattningslägenhet” i Stockholm. Detta har kostat skattebetalarna över 150 000 kronor i utbetald bostadsersättning och traktamente till riksdagsledamoten.

Annons

Annons

Att Erik Bengtzboe fick lämna sitt uppdrag som talesperson förvånar inte. Det hör till klassisk krishantering att den som har ertappats med fingrarna i syltburken får göra en pudel och fråntas någon form av uppgift eller privilegium. Att han nu uppmanas att lämna även riksdagen tyder på att partiet är skakat av händelsen. Med KD-ledaren Ebba Busch Thor flåsandes i nacken vågar Ulf Kristersson inte ta några risker. Onsdagens Sifo-mätning för april visade att glappet mellan Moderaterna och Kristdemokraterna – 4 procentenheter – inte har varit så litet sedan mätningarna inleddes för 40 år sedan.

Halvvägs i en lång och brant uppförsbacke vill ingen bära på onödigt bagage. Därför offras nu Bengtzboe, åtminstone för stunden. Och det är antagligen en förutsättning för att skandalen inte ska fläcka ner partiet på längre sikt.

Åtgärden sätter även fingret på skillnaden mellan olika partikulturer. Där Moderaterna uppenbarligen har bättre pli på sina ledamöter verkar Liberalernas dito ha större frihet att göra som de önskar. Efter avslöjandet om Emma Carlsson Löfdahls lägenhetsaffär valde hon ju själv att lämna partiet, och undvek därmed en förnedrande uteslutning. Att hon sitter kvar som politisk vilde är problematiskt – både för partiet och väljarna.

Liberalerna har inlett både partiledarbyte och EU-valskampanj. Om partiet på lång sikt ska kunna fortsätta att påverka Sverige i liberal riktning måste det också kunna släppa tyngande bagage.

För den som på ett utstuderat sätt tillskansar sig orimliga ersättningar har ingenting i riksdagen att göra.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan