Annons

Annons

Annons

Domen mot SD-toppen Peter Lundgren

Jimmie Åkesson försvarar SD:s petning av Kristina Winberg – har förtroende för Peter Lundgren

Text

SD-politikern Peter Lundgren från Gnosjö kommun uppges har tafsat på en partikollega mot hennes vilja. Uppgifterna framkom efter att Kristina Winberg petats från Sverigedemokraterna.

Partiledare Jimmie Åkesson har dock förtroende för Lundgren. Åkesson försvarar också beslutet att stänga av Kristina Winberg.

– Utifrån den information jag har ser jag inga som helst problem att Peter Lundgren sitter kvar, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

EU-politikern Kristina Winberg (SD) tvingades hastigt lämna partiets lista till EU-parlamentsvalet under helgen. Partiledare Jimmie Åkesson svarade på frågor om händesen under partiets valturné i Hörby.

Uttalandet kommer efter att Expressen på måndagsmorgonen gick ut med uppgifter om att Peter Lundgren ska ha tagit en kvinnlig partikamrat på brösten, mot hennes vilja. En händelse som Kristina Winberg, SD-politiker från Jönköping, berättat om för partiet.

Winberg hade också gjort en bandad inspelning med den drabbade kvinnan, vilket hon berättat om för partiet.

– Det var inte till syfte att förstöra för någon, säger Kristina Winberg till Expressen.

Annons

Annons

Åkesson: Samlad bedömning

SD meddelade på söndagen att Kristina Winberg inte längre får kandidera till EU-valet och att hennes medlemskap stängs av. Partiet skrev att hon ska ha uppfört sig klandervärt och omdömeslöst i förhållande till kollegor och personal, och i förhållande till direktiv och önskemål från riksorganisationen.

Partiledare Jimmie Åkesson avfärdar att petningen av Winberg har något med anklagelserna mot Lundgren att göra. Han uppger att det i stället är en ”samlad bedömning av en rad händelser som lett fram till det beslutet”.

– Hon har vid upprepade tillfällen visat att hon inte vill vara med i partiets kampanj, säger Jimmie Åkesson till TT.

Enligt partiet fick Kristina Winberg en chans att bättra sig och erbjöds fjärdeplatsen på partiets lista. ”Tyvärr har Winberg i stället valt att klippa alla band med partiets valorganisation samtidigt som hon konsekvent har vägrat att samarbeta med partiet i utformningen av valrörelsen”, skrev partiet när man meddelade petningen.

I helgen konfronterade Expressen Peter Lundgren angående anklagelserna om att han tafsat på en partikollega.

Lundgren konfronterades

I helgen konfronterade Expressen Peter Lundgren angående anklagelserna om att han tafsat på en partikollega.

– Jag vet att jag lade handen på hennes bröst men inte med avsikt att det skulle hända nånting. Inte ett dugg, sa han i en filmad intervju.

Annons

På måndagen backade dock Peter Lundgren från sitt uttalande i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

Annons

– Det är en väldigt överdriven historia, säger Peter Lundgren (SD) som menar att Expressen försökt vinkla händelsen.

På Ekots fråga ”förnekar du att du tafsat på henne?” svarar Lundgren:

– Nej, men det blev dumt där i slutet på kvällen.

Winberg: ”Jag är chockad”

Jimmie Åkesson säger att partiet lyssnat på kvinnan som Peter Lundgren ska ha tafsat på.

– Vi har lyssnat på den berörda kvinnan och hanterat det som hon vill att vi ska hantera det, säger Åkesson till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna har gjort ett uttalande som partiet uppger kommer från den utsatta kvinnan:

”Jag delar inte den beskrivning som framkommer om att hon ska ha slagit larm om detta. Det är naturligtvis något jag hade känt till i sådana fall sett till den relation jag och Kristina hade då. Jag var inte heller medveten om att jag blev inspelad.

Jag och Peter känner varandra sedan gammalt. Vi har umgåtts privat och umgås fortfarande. Vid det här tillfället gjorde Peter en misstolkning och gick för långt. Jag sa ifrån och han slutade. Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare. Vi har fortfarande en bra relation där vi bland annat har rest ihop med våra respektiven och setts vid andra tillfällen. För mig är detta redan utagerat sedan tidigare”.

Annons

Kristina Winberg skrev på sin Facebooksida på söndagen: Jag mår av förklarliga anledningar inte jättebra just nu då det gör ont att bli anklagad och dömd utan rätt eller möjlighet att kunna försvara sig”.

Till Ekot säger hon att hon förvånas över SD:s beslut:

– Jag är chockad. Mig veterligen har jag inte fått någon information om att jag betett mig klandervärt eller fått en andra chans.

FOTNOT: Tidningen söker Kristina Winberg och Peter Lundgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan