Annons

Annons

Annons

Domen mot SD-toppen Peter Lundgren

Kristina Winberg slog larm om sexuella trakasserier – Peter Lundgren ska tagit kvinna på brösten

Text

SD-politikern Kristina Winberg från Jönköping petades på söndagen från att kandidera i EU-valet och sparkades från partiet.

Partiet uppgav att hon agerat klandervärt och omdömeslöst i förhållande till sina kollegor.

Nu uppger Expressen att Kristina Winberg larmat till partiet om misstänkt sexuellt övergrepp där partikollega Peter Lundgren, från Gnosjö kommun, ska ha tagit en kvinna på brösten.

Sverigedemokraternas pressansvarige uppger att denna händelse inte är skälet till att hon stängs av.

EU-parlamentariker Kristina Winberg (SD) ströks på söndagen från partiets lista till EU-valet och får lämna partiet.

Sverigedemokraterna meddelade på söndagen att Kristina Winberg stryks från EU-valet och att hon ska stängas av från sitt medlemskap i partiet. SD uppgav i pressmeddelandet att bakgrunden var upprepade händelser där Winberg ska ha uppfört sig klandervärt och omdömeslöst i förhållande till kollegor och personal under de senaste åren.

Enligt Expressen har Kristina Winberg berättat för partiledningen om sexuella trakasserier som hon själv bevittnat. Winberg hade bandat ett samtal där en kvinnlig partikamrat berättade att SD-politikern Peter Lundgren tagit henne på bröstet.

Annons

Annons

Enligt anklagelserna ska Peter Lundgren i samband med ett partiarrangemang förra året ha gjort närmanden mot en kvinna på ett hotellrum. Lundgren konfronterades av Expressen angående anklagelserna i lördags – dagen därpå petades Kristina Winberg.

Kristina Winberg säger till Expressen att hon inte bandade kvinnan eller berättade om anklagelserna för att sabotera för partiet.

– Det var inte syftet att förstöra för partiet utan det handlade om ett övergrepp som jag tyckte var oacceptabelt, säger Kristina Winberg.

”Tog henne nog på brösten”

Peter Lundgren sa till Expressen, vid konfrontationen i lördags, att han tagit kvinnan på brösten.

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, sa han.

Han menade dock att han inte haft någon avsikt att något mer skulle hända.

Peter Lundgren sa att det var en ganska ”blöt fest” och att han inte minns vad hans avsikt var med att ta kvinnan på brösten.

– Det är en överdriven historia, sa Peter Lundgren till Ekot på måndagsmorgonen.

Peter Lundgren (SD).

Därför spelades samtalet in

Kristina Winberg var själv med på hotellrummet Lundgrens närmanden inträffade. Hon gjorde inget för att stoppa det, vilket hon ångrar. Bara några dagar efter att det ofrivilliga närmandet skedde spelade Kristina Winberg in samtalet med den andra kvinnan.

Annons

– Min tanke med den här inspelningen var att det var ett så pass grovt angrepp mot henne. Jag ville att hon och jag skulle komma ihåg det här om hon skulle gå vidare med det. Det är ett och ett halvt år sen och det har inget med min placering på EU-listan att göra utan det var för hennes väl, säger Winberg till Expressen.

Annons

Hon talade dock om för partiet att hon spelat in samtalet med kvinnan, med hennes vetskap. Winberg säger att hon inte skickat materialet till media, hennes mobiltelefon blev stulen förra året, skriver Expressen.

Tidningen har sökt Kristina Winberg utan resultat. På måndagen skrev hon i ett inlägg på sin Facebooksida att hon kontaktats av Expressen på lördagen:

”I lördags fick jag sms ifrån David Baas på Expressen med frågor om händelsen och jag kände hur världen sattes i gungning. Jag ringde då direkt partiet och informerade dem om vad jag visste och vad jag bevittnat. Direktiven jag fick var att hålla tyst och invänta vidare instruktioner. Nästa kommunikation var ett meddelande om uteslutning”, skriver Kristina Winberg.

SD gjorde på måndagen ett uttalande, som kom från den drabbade kvinnan, till Expressen.

Annons

”Vid det här tillfället gjorde Peter en misstolkning och gick för långt. Jag sa ifrån och han slutade. Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare”, säger kvinnan bland annat.

SD: Inte skäl för partiets agerande

Sverigedemokraternas presstalesansvarige Christian Krappedal uppger till Expressen att detta inte är anledningen till att Kristina Winberg stängs av från partiet.

”Kristinas påstående om att hennes redogörelse för oss skulle vara skäl för partiets agerande stämmer naturligtvis inte”, skriver Christian Krappedal i ett mejl till tidningen.

FOTNOT: Tidningen har sökt Kristina Winberg och Peter Lundgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan