Annons

Annons

Annons

Ledarskapsstipendium för mångfaldsarbete inom räddningstjänsten

Text

Projektsamordnare Richard Lindqvist har belönats med ett ledarskapsstipendium från Institutet för räddningstjänstens ledarskapsutveckling. Han uppmärksammas för sitt arbete med integrationsprojektet inom Höglandets räddningstjänstförbund. Richard Lindqvist gläds över uppmärksamheten, men hoppas att det blir mer än fina ord.

Ola Mårtensson, vd för IRL Ledarskap, delade ut ledarskapstipendiet till Richard Lindqvist vid Höglandets räddningstjänstförbund.

Richard Lindqvist, Feras Khoudair och Malek Khadem Aljamaa har tidigare berättat om integrationsarbetet inom Höglandets räddningstjänstförbund.

Annons

Våren 2017 drevs integrationsprojektet som var tänkt att öppna räddningstjänsten för fler än vita män. Under 4,5 månad drevs SFI med räddningstjänstinriktning i samverkan med Arbetsförmedlingen och Nässjö lärcenter. Av åtta utvalda godkändes fem. Två av dem fullföljde. Malek Khadem Aljamaa och Feras Khoudair är numer anställda som trainee-brandmän.

– De har gjort en fantastisk resa. Det som saknas är att få en anställning till dem, säger Richard Lindqvist.

Annons

Vill se mer än vackra ord

Han är glad över att projektet uppmärksammas över hela landet. Ledarskapsstipendiet delas ut i samband med konferensen Brand 2019. Den arrangerades av Brandskyddsföreningen, Föreningen Sveriges Brandbefäl och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i samverkan med årets värdorganisation Storstockholms brandförsvar.

Samtidigt är Richard Lindqvist kritisk till att det talas en massa fina ord om integration.

– Sedan blir det ingenting.

Han anser att det är upp till bevis, och låter helt klart frustrerad.

Kulturell kompetens

Malek Khadem Aljamaa och Feras Khoudair har inte fått någon av de lediga tjänster som utlysts sedan de blev godkända som brandmän. Richard Lindqvist bekräftar att språket är en anledning, men ifrågasätter när språkkunskaperna anses vara tillräckliga.

– De har lyckats ta ett lastbilskort, C-kort, på svenska, och de har gjort det på helt egen hand, säger Richard Lindqvist och framhåller att arbetet är en bra plats att träna sitt språk på.

Samtidigt pekar han på att de båda trainee-brandmännen har värdefulla kunskaper som inte finns i organisationen.

Annons

– De har en kulturell kompetens. De når fram på ett sätt som vi andra inte gör, säger Richard Lindqvist.

Mångfald utmaning för räddningstjänsten

– Vi behöver dem mer än de behöver oss, anser han.

Richard Lindqvist ser att den kunskapen saknas.

– Det här är en av de största utmaningarna i svensk räddningstjänst. Mångfaldsarbete är det största vi har framför oss, anser Richard Lindqvist.

Han har en egen devis som har delar med sig.

– Våga se människan bakom språk- och kulturbarriären. Sannolikheten är att de som individer lyfter dig mer än tvärtom.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan