Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

Polisen varnar för nya obehagliga bluffmejl

Text: 

De senaste dagarna har ett stort antal svenskar fått ett mejl med ett kidnappningshot. Om den utsatta personen inte betalar in en summa i den digitala valutan bitcoin inom en kort tidsperiod kommer de att kidnappas. Men polisen menar att man inte ska ta hoten bokstavligt.

Utpressarna vill ha betalningen i den digitala valutan bitcoin.

– Det är ett massutskick och avsändaren känner inte mottagarna. Det finns inte något som tyder på att en enskild person blir drabbad, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Annons

Under söndagen hade över 100 personer i Västra Götaland och Halland anmält till polisen att de fått ett hotmejl. Även på det småländska höglandet har fall rapporterats.

Annons

Polisen skriver på sin hemsida att det är ovanligt många privatpersoner som har kontaktat polisen angående försök till utpressning via e-mejl.

– Det är en stor omfattning men vi har haft sådana utskick tidigare. Men just det här med kidnappning och utpressning är nytt. Tidigare har det bland annat handlat om att personerna som får mejlen skulle ha porrsurfat och avsändaren hotar att blotta för chefen eller för partnern, berättar Ulla Brehm.

Avsändaren kräver pengar i form av bitcoin för att målsägaren inte ska kidnappas.

Polisen säger att man inte ska svara på mejlet, utan radera det. Och man ska heller inte följa instruktionerna eller betala lösensumman.

– Men om du är utsatt och känner dig orolig, så kontakta polisen, säger Ulla Brehm.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan