Annons

Annons

Annons

Orientering

Naturpasset tillbaka i Aneby

Text: 

Det årliga Naturpasset får en ny utformning i sommar. Orienteringsklubben har organiserat motion för deltagare som vill lära sig mer om sin hembygd.

– Det blir nytt för i år. Vi får se hur det går, säger Lasse Svahn.

Orienteringsrundan blir i år ett kultur- och naturpass. "Man kan cykla eller gå, det är inga stora avstånd", säger Lasse Svahn.

Orienteringsmotion genom Naturpasset anordnas på flera orter i landet. SOK Aneby har i många år arrangerat sommaraktiviteten där deltagarna har parat ihop bilder med kontrollringar.

Annons

Från och med i år blir den traditionella orienteringsrundan istället ett kultur- och naturpass. Kontrollerna ligger vid platser som har historisk betydelse.

Annons

– Det är allt från gravrösen till gamla torp, säger Lasse Svahn från SOK Aneby.

Vid varje kontroll finns en skylt med historisk information. Till exempel kan deltagarna se platsen i Katrineholm där Christer Bonde år 1700 uppförde ett slott för hustrun Catharina.

Lasse Svahn har tagit hjälp av Anebys fornminnesförening för att få fram uppgifter.

– Det var mycket som jag som gammal Anebybo inte hade en aning om, säger han.

”Alla kan”

Deltagarna får en svarstalong med en karta för alla kontroller. De som hittar minst femton av nitton kontroller kan tävla om priser.

Tanken är att deltagarna får motion och samtidigt lär sig något om sin hembygd. Banan är så lätt att gammal som ung kan delta.

– Alla kan. Man kan cykla eller gå, det är inga stora avstånd. Eller jogga om man vill det.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan