Annons

Annons

Annons

Ishockey

Profilens förslag för att höja intresset: "Många slutar för att de inte pallar"

Text

Gabriel Popanicic ser en oroväckande trend med spelare som slutar i tidig ålder och sviktande publiksiffror.

Nu kommer HA74–målvakten med ett förslag för att höja intresset för Hockeytvåan.

– Tittar man på derbymatcherna är de inte lika heta som för några år sedan, säger han.

HA74:s målvakt Gabriel Popanicic ser en oroväckande tren med spelare som slutar i tidig ålder och sviktande publiksiffror.

Back-to-back–möten har funnits i NHL och SHL under många år redan. Nu vill HA74–målvakten Gabriel Popanicic se den typen av spelschema även på lägre nivåer.

Via sociala medier har målvakten kommit med ett förslag som han anser skulle höja intresset för matcherna i Hockeytvåan.

"Har funderat ett tag på hur man kan göra Hockeytvåan roligare. Inför back to back möten. Till exempel dela tolv lag i två grupper med sex lag i vardera. I södra B hade det kunnat vara HA74, Värnamo, Alvesta, Boro, Nässjö och Gislaved. Speldagar fredag och lördag", skriver han via sitt Twitter–kontot.

Annons

Utvecklar resonemanget

För tidningen utvecklar Gabriel Popanicic nu sitt resonemang – som grundar sig i två oroväckande trender. Dels att svenska ishockeyspelare lägger av i allt tidigare åldrar. Dels att publiksnittet har gått neråt för många klubbar.

Annons

– Jag har inga siffror på detta, så jag kan inte säga att det är så. Men tittar man i Hockeyettan och Hockeytvåan så är det mycket mer importer idag jämfört med för tio år sedan. Varför är det så? Jo för det finns inte lika många svenska spelare kvar längre, säger Gabriel Popanicic och fortsätter:

– Jag tycker att man måste titta på varför våra svenska spelare slutar så tidigt. Jag tror att det har att göra med att det är tufft att få ihop hockeyn med att jobba heltid på den här nivån. Jag tror att många slutar för att de inte pallar med helt enkelt.

Färre vardagsmatcher

Det är där back-to-back–möten hade kunnat göra stor skillnad menar Popanicic. Det skulle i så fall innebära färre vardagsmatcher samtidigt som det kan bli ett lyft för publiken.

– Det är tufft att spela matcher varje onsdag och söndag. Ofta kommer man hem klockan 02.00–03.00 en onsdag för att sedan gå upp och jobba på torsdagen. Jag tror att det är tufft för många. Det är tufft att få ihop hockeyn och ett heltidsjobb bredvid, säger, han och fortsätter:

– Sen tror jag att många hade tyckt att det hade varit roligare att spela fredag-lördag. Dels för publiken men även för oss spelare. Då kan man göra lite event runtomkring matcherna.

Popanicic utvecklar sedan.

– Då hade jag en liten tanke om vår serie Södra B, att vi är de här sex lagen på ena sidan och de andra sex lagen på andra sidan som spelar back–to–back-möten. Då blir det tolv matcher som man betar av på fredagar och lördagar.

Annons

Annons

Matcherna mot lagen på andra halvan skulle således ligga kvar i schemat precis som vanligt.

Hetare derbyn

Med back-to-back möten skulle klubbarna på Höglandet skapa ett par riktiga hockeyfester där de möter varandra två gånger inom loppet av 24–timmar.

– Tittar man på derbymatcherna så är de inte lika heta som de var för bara några år sedan. Mina första derbyn kändes betydligt hetare än vad de är nu. Då måste man tänka lite nytt tycker jag. Det här var bara ett förslag som dök upp i mitt huvud, säger han.

Om Popanicic förslag blir verklighet framöver återstår att se. HA74–målvakten hoppas i alla fall att det är något klubbarna kan diskutera för framtida säsonger.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan