Annons

Annons

Annons

Kajsa Kettil blir ny chefredaktör på Ulricehamns Tidning

Text

Kajsa Kettil, politisk redaktör på Tranås Tidning, Smålands-Tidningen, Smålands Dagblad, Vetlanda-Posten och flera andra av Hall Medias tidningstitlar, är Ulricehamns nya chefredaktör och ansvarig utgivare. Efter 1,5 år i Jönköpings län återvänder hon till den tidning där hon inledde sin journalistkarriär.

Kajsa Kettil, politisk redaktör på flera av Hall Medias tidningstitlar, blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare på Ulricehamns Tidning.

Kajsa Kettil började som politisk redaktör på Hall Media i början av 2018. Då stod ett stekhett riksdagsval för dörren. Senast hade hon varit näringslivsreporter på Borås Tidning. Men att bli ledarskribent och opinionsjournalist var inte en slump.

– Jag har alltid varit samhällsintresserad. I gymnasiet intresserade jag mig väldigt mycket för stora och små frågor. Och på universitetet läste jag Hanne Kjöller på Dagens Nyheter och redan då tänkte jag att ledarskribent var något jag ville bli, säger Kajsa Kettil och beskriver sin förebild närmare:

Annons

– Hon skrev på ett sätt som man förstod. Det var inte ett invecklat språk och hon var då ungefär i den ålder jag är i nu.

Annons

Kajsa Kettil insåg själv att ledarskribent inte är något hon bara blir utan ville först arbeta som nyhetsjournalist. Hon tog examen från journalistutbildningen på Mittuniversitetet 2006 och efter ett kort vikariat fick hon en fast anställning på Ulricehamns Tidning.

– Jag har varit lite allt möjligt, redigerare bland annat, men främst har jag varit reporter, säger Kajsa Kettil.

”Otrolig ära”

Men det blev ingen längre tid som renodlad opinionsjournalist nu när hon blir chefredaktör och ansvarig utgivare på Ulricehamns Tidning.

– Jag kommer inte längre att vara 100 procent opinionsbildare. Men jag har alltid känt att jag vill jobba för demokrati och det kan man göra på flera sätt, journalistik är ett. Jag vill fortsätta stå upp för en fri, opartisk och oberoende journalistik. Det finns nu politiska strömningar där politiker placerar medierna på fiendens sida, säger hon.

Men du har nu varit opinionsjournalist på en borgerlig ledarsida och skrivit texter utifrån ett av många sätt att se på samhället. Nu ska du leda en tidning för att driva opartisk journalistik, hur ser du på det?

– Jag har i uppdrag att se till så att reportrarna har ett journalistiskt och opartiskt arbetssätt. Men sen kommer det också ingå i mitt uppdrag att skriva analyser, kommentarer och krönikor som går i linje med Gota Medias värdegrund.

Gota Media är en av Sveriges stora lokaltidningskoncerner som innefattar bland annat titlar som Borås Tidning, Barometern i Kalmar och Blekinge Läns Tidning i Karlskrona.

Annons

Annons

– Det var en otrolig ära att få frågan att bli ansvarig utgivare. Och så känns det lite som att komma hem till den tidning som gjorde mig till journalist. Men jag kommer sakna det dagliga med att vara opinionsbildare. Att känna att man går hem från jobbet och har gett ett budskap till läsarna.

Väcker känslor

Hon fick också en rivstart på Hall Media.

– Redan första dagen fick jag frågan från redigeringen; ”Vad kommer du ha på ledarsidan imorgon?”, det var ingen smekmånad direkt. Men det gjorde också att jag snabbt fick sätta mig in i den lokala politiken och dess frågor.

Som en opinionsbildare kan man väcka starka känslor, hos de som håller med en men kanske främst hos politiska motståndare. Något Kajsa Kettil har fått erfara i Jönköpings län.

– Men det har varit väldigt givande, man får pröva sina egna argument. Jag hoppas att läsarna fortsätter att vara engagerade och hör av sig till tidningen.

I sin nya roll som mediachef kommer hon kanske inte ha en så tacksam uppgift då branschens affärsmodell länge har sviktat.

– Men man ser på de stora tidningarna att det går. Det gäller att få med sig läsarna i övergången från papper till digitalt. Som lokaltidning gäller det också att vara bäst på just det lokala – för det är vad man kan konkurrera om, säger Kajsa Kettil.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan