Annons

Annons

Annons

Jönköping

Det blir ingen fryst alkoglass i butik

Text

Från och med 1 juli får alkoglass endast säljas på Systembolaget. Men någon fryst glass blir det inte i butikerna.

Från och med 1 juli, träder många nya lagar i kraft. En av dem är att glass med alkohol i klassas som en alkoholdryckesliknande produkt och kommer att regleras på samma sätt som öl, vin och sprit.

– Det är bra att den här typen av alkoholdryckesliknande preparat behandlas på samma sätt, så att produkten har åldersgräns och säljs utan vinstintresse, säger Lennart Agén presschef på Systembolaget.

Annons

Men några glassfrysar blir det inte frågan om. Glassen kommer att säljas via beställningssortimentet i flytande form. Så vill du ha din isglass i fryst form får du frysa in den själv.

Annons

– Just nu har vi redan fyra liknande produkter i beställningssortimentet som är ofrysta. Därför kommer vi låta leverantörerna att fortsätta sälja sina produkter i flytande form, säger Lennart Agén.

Glassen som har en alkoholhalt på fem procent började dyka upp på marknaden runt 2015. Då kunde den säljas utan åldersgräns eftersom alkohollagen endast gällde drycker och inte andra former. Men nu kommer glassen och liknande produkter likställas med andra alkoholhaltiga drycker. Den nya regleringen kommer bland annat omfatta hur produkten marknadsförs, serveras och säljs.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan