Annons

Annons

Annons

Friidrott

Debut för nytt löparlopp i Ingatorp – ”lite pirrigt”

Text: 

Snart är det premiärdags för Byarännet i Ingatorp. Den 20 juli startar löparloppet med lantligt tema som sträcker sig genom Smålands skog, grusvägar och öppna landskap.

Jonatan Arvidsson, arrangör för Byarännet hoppas på många deltagare vid start den 20 juli i Ingatorp.

Jonatan Arvidsson framför Byaloppets upploppssträcka.

Jonatans morfar har målat upp kulisser på de olika byarna som löparna springer igenom. Det för att barnen också ska få uppleva "byakänslan".

En närbild på hur dessa kulisserna kommer att se ut som ska sättas upp längst elljusspåret för den kortare sträckan.

Annons

Annons

För några månader sedan skrev vi om det nya löparlopp som planerades att hållas i Ingatorp till sommaren. Nu är det inte långt kvar till premiär för loppet som sträcker sig genom den Småländska landsbygden.

– Lite pirrigt är det ju. Vi hoppas på att så många som möjligt kommer och att det genomförs på ett bra sätt, man vill ju att folket på plats ska bli nöjda, säger Jonatan Arvidsson, arrangör för Byarännet.

Fyra distanser

Tillsammans med Gun Nilsson, har Jonatan fått hjälp av Lina Stewart, Jessika Svensson och Ulf Johansson med planeringen av evenemanget.

Loppet kommer att gå i fyra distanser. Den längsta sträckan heter Kneget och är på 17 km, Drängaklivet på 10 km, Gårdsloppet på 4,7 km och barnens lopp Kalvdansen på 1,5 km.

– Tanken är väl att starta loppen så de flesta springer i mål samtidigt. Barnen ska dock komma i mål först, säger Jonatan.

”Byakänslan”

Alla klasser förutom barnens lopp kommer att starta från Hembygdsparken i Ingatorp, för att sedan gå förbi byarna Kasås, Haddås, Åreryd, Hornsved och Himmestorp. I varje by kommer även vätskestationer att finnas utplacerade.

– I runda slänger är det nog upp emot 30 byfolk som hjälper till vid vätskestationerna, berättar Jonatan.

Även att barnen inte kommer att springa igenom de faktiska byarna, är tanken att de ändå ska få uppleva känslan av det.

Annons

– Vi vill att de också ska få den där ”byakänslan”. Min morfar har nämligen målat upp lite kulisser på byarna, så att de också kan passera dem fast på elljusspåret istället, förklarar Jonatan.

Annons

Hoppas på många deltagare

Ingatorpsborna tycker att det ska bli kul med Byarännet.

– De tycker det är roligt att det är något som händer, så alla har varit positiva som jag har pratat med alla fall, berättar Jonatan.

För tillfället hade runt 20 personer föranmält sig till loppet, men fler antas det att bli.

– Vi vet att många kommer efteranmäla sig samma dag, så vi hoppas på omkring 50 löpare till slut. Det skulle vara en bra början för första året, men man vet ju aldrig, säger Jonatan.

Om tävlingen går med överskott, kommer vinsten att skänkas till organisationen Rädda Regnskogen.

– På så sätt gör man också en insats för klimatet som deltagare, säger Jonatan.

Underhållning för alla

Det kommer inte bara vara löpning på schemat under Byarännet, flera andra aktiviteter kommer också att finnas på plats.

– Vi vill att det ska finnas något för alla, säger Jonatan.

Det inkluderar allt från livemusik, till ponnyridning, traktorer med "Himmestorparn", hopp i höborg, karameller, korv och annat gott.

I parken kommer både Mariannelundsamerikanen Dave Rosewood och en av Ingatorps egna sångfåglar, Amanda Arvidsson att uppträda för besökarna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan