Annons

Annons

Annons

Simning

Eriksson förde Sverige till VM-final – blev utbytt när det skulle avgöras

Hanna Eriksson var med och förde Sverige till VM-final på 4x100 meter frisim. Men när medaljerna skulle delas ut var JSS-stjärnan utbytt. Från sidan fick hon se sina landslagskamrater sluta på sjätte plats.

På söndagsmorgonen dök Jönköpings Simsällskaps Hanna Eriksson in i världsmästerskapet i sydkoreanska Gwangju.

Tillsammans med superstjärnan Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Louise Hansson simmade Eriksson i det svenska lagkappslaget på 4x100 meter frisim.

I försöken simmade det svenska laget in som trea i det första försöksheatet, detta på tiden 3:36.03. Den tiden var också den tredje bästa sett över båda försöksheaten. Hanna Eriksson simmade sin sträcka på 55,70 sekunder.

Annons

Annons

– Jag var jättenervös när jag stod på pallen och växlade, sa 19-åringen Eriksson till Sportbladet.

Svenskt jubel efter försöket på 4x100 meter frisim.

På söndagseftermiddagen, svensk tid, avgjordes finalen på 4x100 meter fritt – men det utan Hanna Eriksson i det svenska laget. JSS-simmaren blev utbytt till förmån för Sophie Hansson.

– De hoppas och tror att Sophie ska simma snabbare än Hanna gjorde i morse, sa Anna Hammar, kommunikationsansvarig på Svenska simförbundet, till SVT Sport.

I VM-finalen simmade Sarah Sjöström på förstasträckan, Michelle Coleman på den andra, Louise Hansson på den tredje och Sophie Hansson avslutade på den fjärde. Sjöström inledde med att föra Sverige till en klar ledning, men när allt var över hade det svenska laget simmat in på sjätte plats med tiden 3:36.33.

– Vi gjorde en jättebra laginsats, sa Michelle Coleman i SVT:s sändning direkt efter finalen.

Annons

Sjätteplatsen innebär att Sverige har klarat det Internationella simförbundets kvalregler, bland de tolv bästa, till OS i Tokyo nästa år. Nu är det upp till Sveriges Olympiska Kommitté att bestämma om Sverige ska ha ett OS-lag på distansen.

– Det viktigaste var att ta OS-kvalet, sa Sarah Sjöström till SVT.

Australien vann VM-finalen på det nya mästerskapsrekordet 3:30.21, tvåa var USA och trea slutade Kanada.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan