Annons

Annons

Annons

ledare liberal

För Systembolaget i tiden

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Systembolagets monopol finns till för det stora flertal svenskar som då och då ser en njutning i att dricka ett antal glas. Men även en restriktiv alkoholpolitik måste med den premissen vara någorlunda i fas med samhällsutvecklingen i stort.

Medan matbutiker, apotek, och varuhus låtit anpassa sig efter nya konsumtionsmönster står Systembolaget tungrott kvar.

När man går från jobbet har det för många hunnit bli kväll. Lediga lördagar sveper i sin tur snabbt förbi – plötsligt är det eftermiddag. Det är ett problem att Systembolagets öppettider inte går i takt med våra konsumtionsvanor. Moderaternas aktuella utspel om söndagsöppet (SR, 13/9) är i det ljuset absolut intressant. Samtidigt är det ett stickspår. Snarare borde vi fråga oss om inte de generella öppettiderna är för begränsade.

Systembolaget har stort folkligt och politiskt stöd. Personalen är kunnig och tillmötesgående. På senare år har verksamheten dessutom breddats med ny service som hemleverans. Det är bra att ett företag med uttalat samhällsansvar också håller kunder nöjda. Däremot har öppettiderna i dag blivit förlegade.

Annons

Annons

Medan matbutiker, apotek, och varuhus låtit anpassa sig efter nya konsumtionsmönster står Systembolaget tungrott kvar. Efter klockan 15 en lördag, eller klockan 19 en vardag, förväntas vi ordningsamt ha köpt det vi önskar. Jobb, fritidsaktiviteter, träning och spontant umgänge med vänner är bara exempel på hur späckade liv vi lever. Vi handlar helt enkelt senare och mer flexibelt.

Det faktum att Systembolagets öppettider ändå hängt kvar är såklart ingen slump. Tvärtom ligger det i linje med en övergripande, restriktiv princip. Men om tillgängligheten inte möter medborgarnas grundläggande förväntningar är det just monopoltanken som riskerar att undermineras. Inte minst borde den som vill slå vakt om monopolet och möjligheterna att föra en ansvarsfull alkoholpolitik se problematiken.

Det stora stödet för att ens ha ett monopol bygger trots allt på att det inte upplevs som onödigt krångligt att handla där. Att ha öppet till 17 på lördagar och 20 på vardagar skulle kunna vara en pragmatisk förändring. Ur ett kundperspektiv vore det rimligen även mer önskvärt än att prioritera några timmars söndagsöppet.

Systembolagets monopol finns till för det stora flertal svenskar som då och då ser en njutning i att dricka ett antal glas. Men även en restriktiv alkoholpolitik måste med den premissen vara någorlunda i fas med samhällsutvecklingen i stort. Vanor förändras över tid. Svenskar tillbringar till exempel mer tid på internet och det har Systembolaget förhållit sig till. En app har tagits fram och kunder kan förbeställa varor hemifrån. På samma sätt vore det önskvärt om de fysiska öppettiderna uppdaterades.

De begränsade öppettiderna måste moderniseras.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan