Annons

Annons

Annons

Kampsport

Festivalen som blev en riktig folkfest

Text

Vilken kul folkfest det blev när utomhus- och sportfestivalen hölls i centrala Nässjö. Mängder av besökare, där många också tog chansen att pröva på höghöjdsbanan, dansa på Stortorget eller ge sig i kast med svärd i en kampsport.

Hugo Spångby hade lockat ut morfar Hans-Erik Svahn till en runda på stan och målet var nog att äta "vildmarksinspirerat käk".

Testa på skytte var ett populärt inslag i Nässjö utomhus- och sportfestival, som genomfördes under lördagen i centrum. En skyttesimulator gick också att pröva på.

Ett Eksjöföretag hade byggt upp en höghöjdsbana på Stortorget - den ville många testa på.

Michael Wallin och Peter Lundqvist är två trogna trygghetsvandrare i Nässjö, som gärna välkomnar fler till en viktig verksamhet.

Annons

Annons

Hema är en historisk kampsport, som kan utövas hos Nässjö kampsport, som visade upp denna gren utmed Rådhusgatan.

Anders Olsson på Nässjö lärcenter var för dagen utsedd till grillmästare och hade upp emot 350 korvar att grilla.

Basket ville många vara med och spela. Det var inte alltid lätt att få upp den tyngre bollen högt i luften och ned i korgen.

För dagen fanns en vildmarkslounge, där besökare kunde sitta ned med en fika eller korv.

Klätterväggar är populära och den uppbyggda på Stortorget utgjorde inget undantag.

Då sätter vi fart mot höjdhoppsribban...

...nu gäller det att komma över - åhej...

...javisst, det där gick ju bra.

Annons

I många timmar fick brandsoldaten stå i korgen högt upp i luften. Kanske tur att det bara var en docka.

Höglandets räddningstjänstförbund fanns på plats vid Myggans plats utmed gågatan för att berätta om sin verksamhet för intresserade.

Annons

Genom att visa upp räddningsbåten var det också läge att prata sjövett med Nässjöborna.

Redo för ett basketkast, som kanske kan ge tre poäng.

Många modiga yngre vågade sig på att testa höghöjdsbanan.

En tjusig vildmarkslounge lockade till att slå sig ned en stund för en pratstund eller äta "vildmarkskäk".

Med hema kunde Nässjöborna gå i närkamp med varandra.

Här gäller det att kämpa sig vidare i höghöjdsbanan för att ta sig till mål.

Annons

Under förmiddagstimmarna var det ständig kö till höghöjdsbanan, som ett eventföretag från Eksjö byggt upp. Eksjöbon Tomas Häll kom förbi en stund för att hjälpa till i sonens företag, men fick fullt upp med att hålla säkerhetskoll på de, som testade på banan.

– Ja, jag blir nog kvar här ett bra tag, sade Häll och höll uppsikt på alla modiga yngre som svepte fram längs banan.

Det var främst yngre, som vågade sig på ett försök.

Annons

– De yngre är tuffare än man kan tro många gånger, sade Tomas Häll.

Alldeles intill fanns en klättervägg uppbyggd och den var det förstås också många som ville pröva på.

Dansen lockade många

Nässjö sportdansklubb och Höglandets kulturella satte fart på många besökare genom att locka in dem till att dansa en runda. Och det var många som passade på att ta sig en svängom bland kullerstenarna.

Inbäddat innehåll

Anders Olsson från Nässjö lärcenter var dagen till ära utsedd till grillmästare på Stortorget.

– Det blir minst 350 korvar att grilla, många är sugna nu, sade han och fortsatte att hålla korvarna rullande på grillen.

Pratar gärna med poliser

Den före detta polisen hade ett par tidigare kollegor på plats på i centrum också. Områdespoliserna Jonas Sandström och Marthin Gelbart hade parkerat tjänstebilen invid torget för att gå en runda en liten stund. Och det var många som ville ha en pratstund med de sympatiska poliserna.

Annons

– Nu har vi gått nästan ett varv runt kvarteret och har fortfarande inte kommit tillbaka till bilen. Jag tror vi är uppe i två timmar nu på stan. Det är många som gärna vill prata med oss en stund och det är bara givande, tyckte de.

Ytterligare en polisman var i centrum denna dag: Roger Löfgren berättade om sitt äventyrliga cyklande 670 mil från kust till kust i USA.

Hema historisk kampsport

Den som fäktade efter lite spänning kunde få sitt lystmäte tillgodosett hos Nässjö kampsport. Här gick det att testa på hema, ett slags fäktning med anor ända tillbaka till 1200-talet.

– Kul att få visa upp hema och låta folk testa, sade Ronny Engqvist i Nässjö kampsport.

Hema står "historisk europeisk kampkonst" och beskriver strid med en mängd olika vapen både till fot och till häst, samt obeväpnad strid, både med och utan rustning. Utrustning är fäktmask, rejäla jackor och skyddshandskar.

Annons

Bland deltagande föreningar i övrigt märktes IK Sisu, Nässjö Ski, Höglandets Triathlon, Nässjö cykelklubb, Nässjö skridsko- och konståkningsklubb, Highland Western Riders, Nässjö HC, Nässjö basket, Nässjö handbollsförening, Nässjö fotbollsförening, Nässjö KFUK-KFUM:s scoutkår, Nässjö atlet- och motionsklubb samt Nässjö AGK.

Trygghetsvandrare sökes

Höglandets räddningstjänstförbund fanns vid Myggans plats och visade bland annat upp en räddningsbåt och snackade kring detta sjövett.

En god samhällsinsats gör Nässjös nattvandrare och ett par trogna entusiaster är Michael Wallin och Peter Lundqvist. De kan ofta ses vandra omkring i centrala Nässjö under sena kvällar och nätter för att finnas till hands för ungdomar och andra, som uppehåller sig i centrum.

– Vi försöker att engagera fler i att ställa upp i trygghetsvandring i Nässjö, sade de båda när de iklädda röda västar gick omkring för att väcka intresse för vandringsverksamheten.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan