Annons

Annons

Annons

Ekebacken

Porträtt från hela Norden

Den nordiska porträttävlingen "Portrait Now" arrangeras av Det Nationalhistoriska Museum i Danmark. Nu visas ett urval av verken på Ljungbergmuseet. Konstkritiker Solveig Bergström fascineras av utställningens bredd.

Utställningen "Porträtt nu!" visar konst från hela Norden.

I Sverige visas utställningen "Porträtt nu!" enbart på Ljungbergmuseet. Utställningen består av 89 porträtt som har valts ut bland nästan 2000 konstverk, samtliga skapade av nordiska samtidskonstnärer. Syftet är att spegla nutidens nordiska porträttkonst, men också att stimulera den. Tidigare har utställningen visats på Frederiksborgs slott i Hillerød. Den nordiska porträttävlingen arrangeras av Det Nationalhistoriske Museum i Danmark och Ljungbergmuseets chef Pontus Ljungberg ingår i den internationella juryn.

Annons

Det är en slump att museet fick utställningen. Den skulle egentligen ha visats på Gripsholms slott, men på grund av ohyra hamnade den istället i Ljungby.

Annons

Bilderna vill berätta något för oss som kan vara positivt, men också negativt. Motivet speglar en personlighet. Vem är jag? Och varför? Det krävs en särskild begåvning rent tekniskt för att göra ett porträtt, men också för att se bortom ytan och fånga en personlighet. En del porträtt statuerar makt genom att avbilda personer ur en särskild samhällsgrupp. Andra visar porträtt ur vardagen. Utställningen väcker tankar om hur vi överallt i dagens samhälle möts av bilder i reklam och sociala medier. Tänk bara på alla tusentals selfies som betonar ett ego och dess suveränitet. Hur har det blivit så här?

Utställningen på Ljungbergmuseet har en stor bredd, med skulpturer och målningar i olika storlekar, format och tekniker, i kol, tusch och väv. Men också foton och prints. Här finns det mesta och det fascinerar mig. Därför är det mycket svårt att välja ut några stycken konstverk att skriva om, eftersom alla håller hög kvalitet. Det betyder att utställningen "Porträtt Nu" är väl värd ett besök. Det är spännande att mötas av händelser, situationer och uttryck. Inget porträtt är det andra likt. Det är inspirerande.

"Porträtt Nu" ställer många frågor till oss som betraktare. Vad vill konstnärerna berätta med sina porträtt? Kanske är det något om dem själva, deras identitet och deras samtid. Kanske utforskar de sitt eget jag och/eller sitt eget psyke. Utställningen undersöker sociala relationer, företeelser, situationer och händelser på ett spännande sätt. Det är en kreativ, kvalitativ utställning som också ställer krav på betraktaren. Utställningen är väl värd ett besök, eftersom den ger betraktaren energi, glädje och inspiration inför mångfalden.

Annons

Annons

Några utvalda verk:

Erik Viklund: "Leif". (Bilden kan på vissa skärmar visas som ett utsnitt ur konstverket)

Erik Viklund (Sverige). Pigment print. Första pris i tävlingen.

Erik Viklunds "Leif" hänger på huvudväggen i den stora salen. Här sitter konstnärens vän, Leif, i ett spännande rum av ljus, mörker, skuggor och dagrar. Konstnärens vän har kort därefter dött i detta rum. Han verkar orkeslös, uppgiven och kraftlös, tycks vilja ge upp livet som om han inte vill leva längre. Man förstår väl att denna bild har fått första pris i tävlingen med tanke på dess psykologiskt allvarliga innehåll och det mystiska avbildandet.

Ulla Skov Jensen: "NL1600 DK2018". (Bilden kan på vissa skärmar visas som ett utsnitt ur konstverket)

Ulla Skov Jensen (Danmark). Fotografi.

Med stor skicklighet visas en parafras över ljusmålaren Rembrandts sätt att måla mellan ljus och mörker – klärobskyr – i det lilla rummet till höger. Modellen har en hög ålder, hon är gammalt vacker, där konstnären har antagit 1600-talets sätt att avbilda i foton. Här möts gammalt och modernt i en tilltalande symbios. Kan det möjligen vara en protest mot västerlandets hyllning av ungdomen, där äldre människors erfarenheter och upplevelser inte räknas? Det är tänkvärt och intressant.

Per Morten Abrahamsen: Lars Mikkelsen. (Bilden kan på vissa skärmar visas som ett utsnitt ur konstverket)

Annons

Per Morten Abrahamsen. Fotografi.

Per Morten Abrahamsens porträtt av skådespelaren Lars Mikkelsen hänger i det lilla rummet till höger. Han har en plastpåse med vatten som han har dragit över ansiktet. Hur det nu har gått till? Hans utseende bakom plasten förändras så att man inte känner igen den kände, danske skådespelaren. Det är en säregen upplevelse. Vi som betraktare kommer nära på ett intressant sätt. Konstnären experimenterar med vår reaktion. Metamorfosen kan förvandla verkligheten i ett enda ögonblick. Det är en spännande upplevelse och en god idé.

Annons

Danny Rasmussen: "Christina Moment". (Bilden kan på vissa skärmar visas som ett utsnitt ur konstverket)

Christina Moment av Danny Rasmussen (Danmark). Olja på duk.

Danny Rasmussens "Christina Moment" hänger i den stora salen till höger. Den visar en ung flicka som tar en selfie i en speciell rumsmiljö med en nonchalant, exponerad kroppsställning i väl valda färger. En vit lilja i vas kan symboliskt betyda renhet, jungfrulighet och oskuld. Vad betyder den vita ulliga kaninen vid stolen på golvet? Kanske är det en barndomssymbol? Här syns en sorglig livssituation av ensamhet och tomhet i dagens samhälle. En suverän gestaltning och tankar som säger mycket om det moderna livet idag.

Astrid Marie Storgaard: "Pige i Forbrug. (Bilden kan på vissa skärmar visas som ett utsnitt ur konstverket)

"Pige i Forbrug" av Astrid Marie Storgaard (Danmark). Olja på papp. Specialpris i tävlingen.

Annons

Astrid Marie Storgaards "Pige i Forbrug" består av tre målningar. Det är en triptyk av en och samma kvinna i olika situationer, placerad i den stora salen som ett huvudobjekt. Sättet att måla kvinnor påminner om 1600-talets barock. De är målade på tjock wellpapp som fungerar som en kontrast till de välmålade porträtten. En av kvinnorna lockar betraktaren. Till vad? Den andra har en överlägsen min och tycks veta allt. Den tredje genomsyras av oro och betänklighet. Var det inte mer än så här?

<strong id="strong-d412672321b15ace058691d8c8e0e82f">Kiwa Saito: "<strong id="strong-e659788a0df699f750e767eadff2bb05">Den 8:e dagboksrullen".</strong></strong>

Kiwa Saito (Sverige). Bomullstråd på linnetyg.

Annons

Kiwa Saitos "Diary roll no. 8" är 29 meter lång. Objektet finns i det lilla rummet till höger. Det är olikt allt annat. Detta är inte ett vanligt porträtt utan ett dokument över vad som händer i livet. I dagboksform porträtteras livets händelser i stort och smått. Den här rullen är den senaste från den 3 december 2018. Konstnären har sytt sitt liv varje dag sedan den 3 december 2010. Den 17 november 2018 var det julbord på Ikea, den 19 november såldes två konstverk och den 22 november föddes en liten flicka på 2530 gram. Det är en härligt kreativ idé som skildrar hennes liv på ett vardagligt och otvunget sätt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan