Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Pensionärsföreningarna gör stor nytta för äldre

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Pensionärerna är idag en femtedel av befolkningen. Antalet pensionärer ökar och framförallt kommer antalet personer över 80 år att öka kraftigt de närmaste tio åren. I länet finns fyra pensionärsorganisationer som tillsammans har 124 lokala pensionärsföreningar med långt över tusen ideellt arbetande pensionärer. En fantastisk resurs som gör stor nytta i samhället!

I länets pensionärsföreningar dricker man inte bara kaffe, äter tårta och lyssnar på dragspelsmusik, utan man även strid för äldre som oförskyllt råkar i svårigheter genom till exempel nerdragningar i den kommunala verksamheten. Det framhåller Kjell Lindström i en insändare.

Vi skapar gemenskap och bedriver friskvård för våra 30 000 medlemmar. Men framför allt bevakar vi äldres intressen och gör nytta för alla äldre. Vi är alla äldres röst som hörs när det behövs!

Annons

I VARJE KOMMUN finns en pensionärsgrupp som samråder när boenden för äldre planeras eller driver på när planeringen går för långsamt. Vi bevakar och förhindrar så att neddragningar av äldreboenden eller äldrevård inte sker. Nyligen förhindrades nedläggning av två äldreboenden och betydande neddragningar av äldrevården i Gislaveds kommun. Kommunen behövde spara och då är det ju alltid lättast att försöka spara på äldre!

Annons

I REGIONEN finns en pensionärsgrupp som samråder och driver på kring hälso- och sjukvårdsfrågor m.m. Vi försöker påverka så att inte Geriatriska kliniken läggs ner. Vi har drivit på införandet av s.k. äldrevårdsmottagningar på alla vårdcentraler. Nyligen infördes busskort för äldre, en fråga vi drivit i flera år. I höst har vi påbörjat en kartläggning av hur vården i livets slutskede bedrivs på SÄBO. Vi tror att förbättringar behövs.

NATIONELLT FINNS EN pensionärsgrupp som bevakar och driver på regering, politiska partier och myndigheter. En fråga vi lagt ner mycket arbete på och nått framgång med är de alltför låga pensionerna och den orättvisa ”pensionärsskatten”.

Så pensionärsföreningarna dricker inte bara kaffe och lyssnar på dragspelsmusik. Vi gör också mycket nytta för alla äldre, även för de äldre som inte är medlemmar och stödjer vår verksamhet. Just nu planerar vi stora satsningar för att försöka hjälpa alla äldre i länet som är ofrivilligt ensamma.

Välkommen att stödja vår verksamhet!

Kjell Lindström

Distriktsordförande i SPF Seniorerna i Jönköpings län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan