Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Vandalisering ökar på Olsbergs arena – nu håller Eksjö kommun möte

Text

Under hösten har vandaliseringen på Prästängsområdet tilltagit. Bland annat har toaletter i Olsbergs arena sparkats sönder och folk har urinerat i papperskorgar. Under onsdagen samlas representanter från olika verksamheter för att uppdatera sig om vad som hänt och lägga upp en plan hur man ska stävja problemen.

Efter en höst med en hel del vandalisering i hallarna runt Prästängsområdet håller nu kommunen ett möte på onsdag. Bland annat har toaletter i Olsbergs arena sparkats sönder.

Efter en höst med en hel del vandalisering i hallarna runt Prästängsområdet håller nu kommunen ett möte på onsdag. Bland annat har toaletter i Olsbergs arena sparkats sönder.

Skadegörelsen i området runt Prästängen har ökat i omfattning under hösten. Det bekräftar Stefan Hallberg, fritidschef på tillväxt- och utvecklingssektorn som ansvarar för driften av hallarna och personalen som jobbar där.

– När inte ungdomarna längre håller till utomhus så samlas man inne i arenorna och det blir lite som en fritidsgård. I början handlade det mest om grupper som var i luven på varandra. Nu är det mer skadegörelse och den här vandaliseringen har vi inte sett tidigare, säger Stefan Hallberg.

Annons

Annons

Kan du ge några exempel?

– Nu är det Olsbergs arena som drabbats mest. Bland annat har toaletter blivit söndersparkade, folk har pinkat i papperskorgar och i sanitetspåsar. Det har kladdats på whiteboardtavlor i konferensen.

Hur mår personalen?

– De är ganska vana att hantera det här så de är trygga i sig själva. Det är ingen som upplever sig otrygg, men sedan är det en mental omställning för personalen att möta ungdomar som inte sköter sig. De är ju ingen fritidsledarpersonal i grunden så deras arbetsuppgifter har ju breddats.

Fysisk åverkan

Under onsdagens kommer tjänstemän från sociala sektorn, barn- och ungdomssektorn, tillväxt- och utvecklingssektorn, rektorer på skolor, polisen samt representanter från privata HVB-hem att träffas.

– Vi behöver slå våra kloka huvuden ihop och se om vi kan stävja det här och hur man bemöter de här ungdomarna här på bar gärning. Det är bättre att de gör något meningsfullt istället, säger Hallberg.

Är föreningar inbjudna?

– Inte vad jag känner till så i det här läget får jag representera föreningarna i vad de tycker och tänker och sedan ta med informationen till dem. Jag brukar ju få signaler från föreningshåll när något har hänt. Och då har det tidigare mest handlat om att det varit grupper som varit otrevliga mot folk som tränat, nu har det varit mer fysisk åverkan mot husen.

Annons

"Behöver få klarhet"

Kajsa Hansdotter, chef för elevhälsan i Eksjö kommun, berättar att Sambuf (kommunens samarbetsorgan för barn- och ungdomsfrågor) brukar träffas för att utbyta information inför större helger och evenemang. I samarbetsorganet ingår företrädare från socialtjänst, skola, elevhälsan, ungdomsverksamhet, kultur- och fritid, polisen med flera.

Annons

– Nu har vi utökat den här samverkansgruppen och bjuder också in privata aktörer som HVB-hem och skolor för att få en samverkan även med dem. Vi har ju inte alla elever i samhället i barn- och ungdomssektorn. Vi kommer att träffas i Olsbergs arena, sedan sker mötet i kommunhuset, säger Hansdotter.

Exakt hur illa ställt det är med skadegörelse i kommunen har hon ingen kännedom om.

– Det är väl lite det här mötet är till för. Vi behöver få lite klarhet i vad som hänt och hur gör vi framåt med kontaktvägar om något händer igen, vem man ska ringa till och så vidare, säger hon.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan