Annons

Annons

Annons

Tranås centrum

Laddar för ny musik- och dansfilmfestival: "Ett tillfälle att drömma dig bort"

Text

För tredje året i rad arrangeras en musik- och dansfilmfestival i Tranås. På måndag slår Biograf Royal upp portarna och tar med besökarna på en resa i musiken och dansens värld både via film på vita duken och genom liveuppträdande på scenen.

– Nu under mörkaste tiden är det perfekt läge att sitta på en biograf, säger initiativtagaren Cyntia Botello.

Cyntia Botello berättar om måndagens arrangemang på Royal Tranås där det på nytt är dags för att bjuda in till musik- och dansfilmfestival.

Cyntia Botello berättar att två olika program utgjorts inför måndagens musik- och dansfilmfestival. Dagprogrammet är utgjort för att passa de yngre eleverna medan utbudet för allmänheten på kvällen ser annorlunda ut.

Annons

Annons

Cyntia Botello arrangerade den första dansfilmfestivalen i Tranås för två år sedan tillsammans med Sabine Finke och Zainab Al-Maliki. Nu har gruppen utökats med Åse Afvander och Ulrika Sätervik som hjälpt till med urvalet av filmer och att sammanställa programmet inför måndagens musik- och dansfilmfestival.

– Även om jag har mest erfarenhet av dansfilm är det väldigt bra att ha flera med. Det har blivit väldigt bra diskussioner och var en och plockat lite godbitar, säger Cyntia Botello, den Mexikobördiga 49-åringen med ett gediget intresse för dansfilm och som under många år arrangerat festivaler i Stockholm på samma tema.

Fått mer utrymme

Förutom dansfilmer kommer elever från Sommenbygdens folkhögskola och Holavedsgymnasiet bjuda på musik och dans under evenemanget.

– Det här är ett samarbete, förtydligar Cyntia som tycker sig se en utveckling där dansfilmen fått ett större utrymme i kulturvärlden.

– Det kommer mer och mer i både Europa och Amerika och vi vill hjälpa till att sprida det här. Det är på tiden att det inte bara visas kortfilmer, dokumentärer och spelfilm utan även det som handlar om dans, kroppen, rörelse och platser, säger hon.

För det är just så hon beskriver dansfilmer. Som en resa från en plats till en annan genom dansens koreografier.

– Du tar dig till olika länder och platser, du kan drömma dig bort och få en upplevelse även om du själv inte utövar dans.

Annons

Filmerna är mellan en och 13 minuter långa och i programmet finns flera svenska prisade bidrag representerade.

Annons

Sista året med stöd

De hoppas att festivalen ska bli en återkommande tradition.

– Det här är sista året vi får stöd av kommunen och det skulle vara kul om fler vill engagera sig och bli involverade så det här kan leva vidare. Jag har ingen förening eller förbund som stöder mig utan jag är en egen danskonstnär och för mig är det viktigt att kultur ska vara en del av vårt samhälle där både unga och vuxna kan ta del av detta. Det är också därför vi väljer att ha fri entré, säger Cyntia.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan