Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Budgetunderskottet minskar i kommunen

Text

Eksjö kommuns prognostiserade resultat vid årets slut pekar mot en förbättring med fem miljoner jämfört med förra månadens prognos.

– Jätteviktigt att vi går åt rätt håll även om vi får svårt att nå en budget i balans vid årets slut, säger Annelie Hägg.

Prognosen efter oktober är mer positiv än efter september när det gäller ekonomin i Eksjö kommun.

Vi har i flera artiklar under året berättat om Eksjö kommun ser ut att gå mot ett budgetunderskott ännu en gång. Och mycket talar för att det sker så även i år – men läget är betydligt mer stabilare än tidigare. Prognosen efter september visar en visar en förbättring av det prognostiserade resultatet med 5,4 miljoner.

Annons

Annons

På totalen visar det prognostiserade resultatet att kommunen går mot ett plusresultat på drygt 17 miljoner vid årets slut.

Det ska dock jämföras men det budgeterade resultatet som ligger på plus 27 miljoner. Trots en stark upphämtning så ser kommunen det inte realistiskt att nå en budget i balans vid årets slut.

– Det ser mycket bättre ut än vad det varit enligt delårsbokslutet i augusti och efter september månad, men vi kommer inte nå en budget i balans, det ser vi redan nu. Men vi går in på slutet av året och det kan ske lite förändringar så vi hoppas på ytterligare en liten förbättring innan vi gör bokslut, säger Annelie Hägg (C), kommunstyrelsens ordförande.

Anledningarna till den plötsliga förändringen jämfört med september månad ligger dels i att sektorerna förbättrat sina prognoser samt att löneöversynen för alla förbund är klara.

– Det har funnits vissa avtal där som inte varit färdiga men när nu löneöversynen är klar så ser vi ett överskott med 2,3 miljoner. När det gäller sektorerna så har barn och ungdomssektorn, sociala sektorn och kommunledningskontoret alla förbättrat sina prognoser med totalt tre miljoner.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan