Annons

Annons

Annons

Mordförsöken i Eksjö 2019

Misstänkte mannens förklaring: "Maskerade män kom in"

Text

Åklagaren säger sig ha ett gott bevisläge inför den kommande rättegången där en man står åtalad för försök till mord på en kvinna och två barn i Eksjö. Den misstänkte mannen nekar till samtliga gärningar och menar att ett antal maskerade okända män tagit sig in i lägenheten och åsamkat skadorna.

Under fredagen väcktes åtal mot en man i 30-årsåldern som misstänkts för försök till mord på en kvinna och två barn i Eksjö i mitten av augusti. Mannen är även misstänkt för våldtäkt, misshandel och stöld.

I förhör har mannen konsekvent förnekat gärningarna.

I ett av de första förhören med den misstänkte mannen medger han att han befunnit sig i den aktuella lägenheten och där vaknat av att tre maskerade män ska ha sparkat honom i huvudet.

Annons

I ett utdrag från förundersökningsprotokollet under första förhöret beskriver den misstänkte händelsen så här: "Sen satte han sig på mig och sen kände jag att det inte kom något ljud varken från barnen eller från X (kvinnan) längre. Och jag försökte att stoppa honom men jag fick ett slag där. Han använde kniven mot mig som ni ser där.

Annons

Förundersökningsledaren: En rispa som du menar att du fick i samband med att du försökte skydda dig?

"Ja då blev jag skuren. Och sen skar han mig där och sen slängde han mig på golvet. Det var tre killar och dem var maskerade och sen efter det flydde dem ut genom dörren. Jag försökte springa efter dem.

När tidningen når mannens advokat, Christian Berntö, är han fåordig.

– Hans inställning är att han förnekar gärningarna. Jag vill inte gå in i detalj vad han har sagt för det är ganska omfattande utan nu får han möjligheten att berätta på rättegången, säger Berntö.

"Inga belägg"

Enligt utredningen kan det konstateras att kvinnan och barnen utsattes för knivskärningarna under tidig morgonen.

Någon tydlig motivbild har åklagare Kristoffer Clausen inte kunnat presentera.

– Problemet här är att misstänkt inte vidgått att han gjort det här så därför vet inte så mycket om motivet. Enligt den misstänkte så har några för honom okända personer trängt sig in i lägenheten och åsamkat de här skadorna och sedan lämnat lägenheten. Vi har inte funnit några belägg till den förklaringen.

Enligt åklagare Clausen är det uteslutet att någon annan gärningsperson är inblandad.

– Det är ett gott bevisläge och en fantastisk tur att målsägandena fått vård i ett tidigt stadium och de kunnat berätta vem som har gjort det här. Och spåren från lägenheten och de fynd man gjort på honom menar vi talar väldigt starkt för att det här är rätt gärningsman.

Annons

Annons

Den misstänkta vapnet har man dock inte lyckats påträffa.

Hur mår kvinnan och barnen i dag?

– Jag kan inte uttala mig om deras psykiska mående men rent fysiskt så har de klarat sig väl, säkert mycket tack vare rådigt ingripande av poliser, räddningspersonal och sjukvården, säger Clausen.

Flera dagar

Rättegången i Eksjö tingsrätt är planerad att inledas på fredag och beräknas pågå ytterligare fyra dagar nästa vecka.

I stämningsansökan yrkar åklagaren på att mannen ska utvisas från Sverige och förbjuds att utan tidsbegränsning återvända hit.

– Vad vi slutligen kommer att yrka på för påföljd tar vi sista dagen. Men naturligtvis är någon annan påföljd än fängelse uteslutet förutsatt att han fälls för detta, säger Clausen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan