Annons

Annons

Annons

Mordförsöken i Eksjö 2019

Kvinna och barn attackerades – gripande SOS-samtalet spelades upp i rätten

Text

Det blev en känslosam start när rättegången om mordförsöken i Eksjö inleddes. Under förmiddagen spelades bland annat det gripande SOS-samtalet upp där den svårt skadade kvinnan och det äldsta barnet hörs berätta att de blivit slagna av knivar.

Ett stort polispådrag kallades till en adress i Eksjö den 15 augusti där man påträffade en kvinna och två barn allvarligt skadade. Nu inleds rättegången mot en man som misstänks för försök till mord, men även våldtäkt, misshandel och stöld.

Under fredagen inleddes rättegången mot den man som står åtalad för försök till mord på en kvinna och två barn, våldtäkt, misshandel, stöld och olovlig identitetshandling.

Den misstänkte, en man i 30-årsåldern, iklädd mörk kostym och vit skjorta, fördes in i rättssalen på Eksjö tingsrätt med handfängsel på.

Därefter anslöt den kvinna, som mannen tidigare haft en relation med, och som tillsammans med sina barn är målsägande i målet.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Åklagare Petra Schöniger, som driver målet tillsammans med åklagarkollegan Kristoffer Clausen, inledde rättegången med att framföra åtalspunkterna mot mannen. Målsägandebiträdet Andreas Grudemo tog sedan vid och redogjorde för målsägandenas skadeståndsyrkande mot mannen som uppgår till drygt 300 000 kronor där samtliga åtalspunkterna innefattas.

Via sin advokat Christian Berntö, förnekade mannen gärningarna.

– Han bestrider samtliga gärningar och bestrider även skadeståndsyrkande, sa Berntö.

Mannen har under hela utredningen förnekat gärningarna och menar istället att tre okända män ska ha trängt sig in i lägenheten och åsamkat skadorna på kvinnan och barnen.

Inledde relation

Förmiddagen ägnades åt till stor del åt åklagarens sakframställan där framför allt åtalspunkterna misshandel, stöld och olovlig identitetshandling behandlades.

Under åklagarens sakframställan framkom att mannen och kvinnan träffades i slutet av 2018 i en annan del av Sverige och att de då inledde en relation.

I början av sommaren flyttade mamman och de två barnen till Bruzaholm. Även mannen, som är skriven på en adress i södra Sverige, anslöt till Småland.

Men redan efter en månad tvingades familjen lämna lägenheten då hyran inte hade betalts. Åklagaren menar då att kvinnan varit tydlig med att hon ville avsluta relationen med mannen.

Som stöd för detta presenterade åklagare Schöniger konversationer via textmeddelande samt telefonlistor som ger en bild av att mannen varit den mest kontaktsökande.

Annons

Under två tillfällen ska mannen sedan ha besökt kvinnan och hennes barn på ett tillfälligt boende som socialen ordnat – vid båda tillfällena omhändertogs mannen av polis.

Annons

Åklagaren menar vidare att mannen även lurat ner kvinnan till Malmö där hon blivit misshandlad och bestulen av den nu tilltalade mannen.

Känslosamt

Åklagare Kristoffer Clausen tog sedan över då förhandlingarna gick över till sakframställan gällande åtalspunkten försök till mord som inträffade den 15 augusti.

Det blev en gripande stund i tingsrätten när det längre SOS-samtalet spelades upp.

Tidningen har tidigare berättat om polisens jakt på rätt adress som försvårades på grund av att kvinnan var skriven i Bruzaholm. På adressen där händelserna ägde rum hade familjen bara bott ett par dagar.

I samtalet hörs den nioårige pojken berätta för SOS-operatören att de blivit slagna av knivar. Pojken berättar att han är skadad och inte kan gå, och i bakgrunden hörs mamman skrika på hjälp. De har svårt att redogöra för var de bor och det är en omtumlande konversation som sedan pågår under 30 minuter innan första polispatrullen hörs komma in i lägenheten.

Under eftermiddagen redogjorde sedan åklagarsidan för de master och nätverk som den åtalades telefon kopplat upp sig till vid tidpunkten för brottet, samt övervakningsbilder där mannen syns gå in och ut från Lidl med en pappkasse innehållandes blodiga kläder.

I samband med genomgång av de målsägandes kroppsskador beslutade en enig tingsrätt att hålla den avgränsade sakframställningen bakom stängda dörrar.

På måndag fortsätter rättegången som kommer att pågå under ytterligare fyra dagar nästa vecka.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan