Det är Nobelveckan, med Nobeldagen tisdagen den 10 december, och detta firar Sonja Rundgren med boksignering runt om i landet. Hon har skrivit två barnböcker om upptäckter som har vunnit Nobelpriset.
– Jag hoppas mina böcker leder till att fler barn drömmer om att bli forskare.

Sonja Rundgren har skrivit barnböcker om upptäckter som vunnit Nobelpriset.
Sonja arbetade som näringslivsutvecklare och som vd vid Industribyggnader i Sävsjö kommun, men när hon träffade kärleken på nätet, så lämnade hon sin tjänst och flyttade till Mjölby.
Annons
– Min tidigare erfarenhet som näringslivsutvecklare är verkligen användbar som debutförfattare, då det handlar om att bygga ett varumärke från grunden.
När hon lämnade tjänsten på Sävsjö kommun så visste hon inte exakt vad hon skulle göra. Idag är hon projektekonom, men skriver barnböcker på fritiden, vilket har visat sig vara en succé, då hon redan har publicerat två böcker.
Annons
– Att få hem böckerna och hålla i dem var fantastiskt, då vet man att det är på riktigt.
Våren 2017 kom hon på idén att skriva barnböcker om Alfred Nobel, och olika upptäckter som har uppmärksammats av stiftelsen. De pratade om forskning och Nobelpriset på radion, sen skulle hon återberätta detta för sin sambo, på ett förenklat sätt.
För både barn och vuxna
– Forskning och vetenskap är svårt att förstå om man inte är insatt, men väldigt intressant. Min tanke med böckerna är att tillgängliggöra detta, som låter tråkigt och knepigt, men som egentligen är spännande och magiskt, för barn.
– Men även vuxna kan läsa böckerna, om de är intresserade av att lära sig mer om Alfred Nobel och olika upptäckter, på ett enklare sätt.
Hon har jobbat för fullt på sin research och fått en hel del hjälp av pedagoger och guider på Nobelmuseet i Stockholm, för att allt ska vara korrekt.
– Jag vill nå ut till barn med kunskapen och museet arbetar också med detta, så de ville gärna hjälpa till.
Vill skapa nyfikenhet
Det är viktigt för henne att varannan bok handlar om en upptäckt som en kvinna har gjort, då hon vill lyfta kvinnliga forskare eftersom det inte är så vanligt.
Annons
– Jag vill att även unga flickor får inspiration och nyfikenhet för forskning. Då är det också bra med kvinnliga förebilder inom den vetenskapliga världen, så de lättare kan relatera.
Det vetenskapliga är invävt i en berättelse, som finns i varje bok, för att göra det mer intressant. Den första boken handlar om cellens återvinningssystem som Yoshinori Ohsumi från Japan fick nobelpris för 2016. Den andra handlar om luktsinnet och det var Linda Buck med en kollega som fick priset 2004 för luktreceptorer och luktsinnets organisation.