Annons

Annons

Annons

Annons

Flera fall av fruktade vinterkräksjukan: ”Det kommer ovanligt tidigt”

Vinterkräksjukan har slagit till tidigare än vanligt.

Annons

Nu är den här. Den fruktade vinterkräksjukan.

– Det får man säga att den är, absolut. Vi har inga exakta siffror, de flesta söker inte vård när de drabbas, men vi får samtal och det dyker upp på sjukhusen, säger Malin Bengnér som är smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Enligt henne har flera mindre utbrott nu konstaterats på olika sjukhusavdelningar.

– Det är inget konstigt i sig, men de brukar komma mest i januari, februari nån gång. Nu tycker vi oss se att det kommer ovanligt tidigt.

Annons

Annons

Vågar man hoppas att det blir en lugnare vår då?

– Nej, det finns det tyvärr inget som talar för. Vi får vänta och se hur det blir. Det kallas för vinterkräksjuka, men säsongen är ganska lång, från höst till vår.

Den fruktade vinterkräksjukan orsakas av calici- och norovirus och är väldigt smittsamt. Det finns inget vaccin, men ungefär 20 procent av befolkningen är immun.

– Det flyger inte runt i luften utan sprids via händerna. Därför är det viktigt att tvätta händerna ordentligt med tvål. Att använda handsprit har däremot ingen effekt.

Den som drabbas kan ligga däckad ett par dagar, men om man i övrigt är ung och frisk brukar det gå bra att klara av magsjukan hemma. För vissa grupper kan dock en kraftig magsjuka vara farligt. Det handlar om äldre, sjuka och de som äter hjärtmedicin.

– Därför är vi måna om att man undviker att besöka sjukhus om man precis varit eller är magsjuk. Skulle man trots allt behöva komma in som patient är det viktigt att man tydligt talar om hur man mår, så att vi kan vidta åtgärder så att inte andra patienter smittas, säger Malin Bengnér.

Annons

Annons

Till toppen av sidan