Annons

Annons

Annons

SMHI: Räkna med dis och dimma i jultrafiken

Text: 

Dagen före julafton ger sig många ut på vägarna för att ta sig till släkt och vänner.

Det gäller att se upp för dis och dimma, varnar SMHI.

Samtidigt uppmanar Trafikverket bilförare att ta det lugnt – och kasta ett öga vid sidan av vägen.

SMHI varnar för dimma i jultrafiken

Strax före nio på måndagsmorgonen var läget ute på vägarna lugnt, enligt Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

– Det är till och med så att det känns lugnare än en vanlig helg på hösten, så vi håller tummarna allt vi kan för att det ska fortsätta i samma riktning, säger han.

Annons

Annons

I både Götaland och större delen av Svealand väntas milt väder under dagen och någon halka i dessa delar väntas det inte bli, enligt SMHI. Längre norrut kan det däremot bli lägre temperaturer.

"Kan bli utmanande"

– I höjd med norra Värmland och Dalarna och sedan norrut får man tänka till lite extra eftersom temperaturerna här går nära nollan eller går över mot någon minusgrad, säger Alexandra Ohlsson vid SMHI.

– Vidare norrut skulle det kunna förekomma lite lokal frosthalka och allra längst i norr har vi en del snöbyar så det kan ge lokal snöhalka.

För den som kör från Gävle och norrut kan väglaget vara utmanande i och med att temperaturerna växlar kring nollan, varnar Bengt Olsson.

– Det kan vara glashalt på ett ställe och inte halt ett dugg ett par hundra meter bort. På E4 norr om Gävle, upp mot Sundsvall och Umeå, kan det bli ganska utmanande och då gäller det att ha koll på hur det verkligen ser ut framför sig.

Längre söderut i landet, i Västsverige och i Örebrotrakten, bör man vara beredd på mycket vatten då nivåerna stigit sedan det regnat mycket.

"Håll avstånd"

I Götaland väntas dessutom regn på en del håll under dagen, bland annat över Gotland och en del skurar utanför västkusten som väntas röra sig en bit in över landet, enligt SMHI.

Fuktig luft som ligger över landet gör att dis eller dimma kan förekomma på flera platser i landet, något att tänka på för den som ska ge sig ut på vägarna.

Annons

– Vi ligger i en ganska fuktig luftmassa och det gör att det kan förekomma dis eller lokal dimma på en del håll, säger Alexandra Ohlsson.

Annons

Bengt Olsson vid Trafikverket uppmanar alla julfirare som ska ut på vägarna att ta det försiktigt och inte stressa.

– Håll avstånd och låt resan bli en del av ledigheten. Kasta också ett öga vid sidan av vägen, där finns en hel del vilda djur som tycker det är kul och behagligt att gå vid vägrenen.

Britta Kramsjö/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan