Bland årets starkaste läsupplevelser finns en novellsamling, en biografi och en reportagebok, skriver Johan Fingal.

Lucia Berlins noveller har introducerats på svenska först på senare år. I höstas kom samlingen "Kväll i paradiset" och den självbiografiska "Välkommen hem".



Annons
Annons
Eleganta noveller
Lucia Berlin: Kväll i paradiset och Välkommen hem. Översättning av Eva Johansson, Natur & Kultur
Ännu ett bortglömt författarskap har fått sitt rättmätiga erkännande först på senare år. Lucia Berlin gick bort 2004, men sedan dess har hennes fantastiska noveller upptäckts av nya läsare. För något år sedan kom "Handbok för städerskor" på svenska och i höstas en volym med novellerna i "Kväll i paradiset" och den självbiografiska "Välkommen hem".
Berlin behåller en nervig intensitet i olika slags berättelser. Mörkret är aldrig långt borta, en värld av våld och självdestruktivitet, men Berlin kan också vara avväpnande humoristisk. Hon skriver så där lätt och ledigt, som om utan ansträngning, som stora författare gör. Hon hör uppenbarligen hemma i bland de främsta amerikanska novellisterna och det är faktiskt otroligt att hennes erkännande dröjde så länge.

Ulla Strängberg, Emilia Söelund och Björn Kohlström medverkar i det senaste avsnittet av Litteraturpodden som släpps på lördag.
Kärlek och litteratur
Ulrika Milles: Ensamvargar: Stig Ahlgrens 1900-tal, Albert Bonniers förlag
Milles mycket läsvärda bok börjar som en biografi över Stig Ahlgren, litteraturkritikern som på 40- och 50-talet var lika älskad som fruktad. Så småningom skiftar fokus även till Birgit Tengroth, den kända skådespelaren som var Ahlgrens stora kärlek.
Annons
Det är två fascinerande livsöden, två stora kulturpersonligheter i en tragisk och destruktiv kärleksrelation. "Ensamvargar" rymmer också stora frågor om livet i offentligheten, om litteraturen och dess roll i samhällsdebatten.
Annons
Metoo börjar
Jodi Kantor och Megan Twohey: She Said. Breaking the sexual harassment story that helped ignite a movement, Bloomsbury
Metoo förändrade världen och allting började med New York Times avslöjanden om filmmogulen Harvey Weinstein. Tidningens reportrar Jodi Kantor och Megan Twohey publicerade en story som skakade om hela Hollywood - vilket ledde till en kedjereaktion över hela världen.
Det var inte alls självklart att storyn skulle bli offentlig. Weinstein och hans hantlangare trodde nog att de skulle klara sig undan även denna gång. Men många kvinnor valde till slut att träda fram och reportrarna kunde tålmodigt och omsorgsfullt lägga ett pussel. De gjorde det med hjälp av gedigen journalistik.
I reportageboken "She Said" skildras den dramatiska berättelsen om hur avslöjandet gick till – och det är mer spännande än någon deckare.