Annons

Annons

Annons

Kronoberg och Jönköping blir fokuslän för mat

Under 2020 kommer mathantverket och mathantverkarna i Kronobergs och Jönköpings län att uppmärksammas extra.

Det är det nationella resurscentrumet för mathantverk, Eldrimner, som har utsett de småländska regionerna till fokuslän.

Det blir extra fokus på mathantverk i Kronobergs och Jönköpings län under det här året.

Eldrimner har funnits sedan 1995, och är sedan 2005 ett nationellt resurscentrum. Det innebär att de, på uppdrag av regeringen, jobbar för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk.

Annons

I de län som utses till fokuslän är Eldrimner extra aktiva, bland annat genom att ordna olika typer av aktiviteter.

Annons

Nybörjarkurser

Under det här året kommer det därför att ordnas såväl inspirationsdagar öppna för allmänheten som nybörjarkurser i mathantverk i såväl Kronobergs som Jönköpings län.

– Länen har redan många bra förutsättningar inom livsmedel, jordbruk och företagande. Genom att sätta extra fokus på mathantverket som redan finns och inspirera fler till att utbilda sig tror jag att fler kommer att starta mathantverksföretag de närmaste åren, säger Anna Berglund, som är ansvarig för Eldrimners arbete med fokuslän.

Mathantverksdag

Rebecka Wikström och Christina Odén är projektledare för Kronobergs respektive Jönköpings läns livsmedelsstrategier;

– Eldrimners arbete med att stärka och synliggöra mathantverket i våra län går hand i hand med målen och ambitionerna som finns i de regionala strategierna, menar de.

Redan den 5 februari hålls en första aktivitet i Kronoberg, i form av en mathantverksdag om direktförsäljning på Barkhults gård utanför Älmhult. Arrangemanget genomförs av Eldrimner, Älmhults kommun och Barkhults gård tillsammans.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan