Annons

Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Kvinnan är central i deras konst

Heba Al Akkad och Eva Olsson ställer ut på Eksjö museum.

Annons

På Eksjö museum öppnas nu en utställning med Eva Olsson och Heba Al Akkad. Båda är yrkesverksamma konstnärer, en från Sverige, bosatt i Ambjörnarp och en från Syrien, i dag bosatt i Göteborg.

En tavla av Heba Al Akkad.

En tavla av Eva Olsson.

Annons

Annons

Eva Olsson och Heba Al Akkads konstnärskap skiljer sig åt samtidigt som det hakar i varandra och berikar varandra. Hebas expressionistiska färgstarka målningar möter Evas mer lågmälda målningar där linjen finns i fokus.

De möts både som kvinnor och konstnärer och kvinnan finns central i deras konst. Hebas måleri präglas av ytor och strukturer och hon har tidigare framför allt arbetat med collage. Collaget finns med nu också, ibland som en botten, ibland som ett tillägg. Evas måleri däremot utgår från linjen, vilket kanske har sin förklaring i att hon varit verksam som animatör. Teckningen är hennes grund som på senare år utvecklats till ett måleri.

Konstnärerna möttes i Gislaved, när Heba hade en utställning vid konsthallen där. Eva arbetar med konst vid Gislaveds kommun vid sidan om sitt konstnärskap och tog kontakt med Heba. Sedan har det blivit ett fruktbart samarbete och de har nu ställt ut tillsammans tre gånger på ett år.

Utställningen har titeln Drömmar, mellanrum och fragment. Idén till temat började med tankar kring minnen, något som för Heba kändes angeläget efter att hon själv haft erfarenhet av minnesförlust. Konsten blev ett sätt att bearbeta minnet och hon började plocka upp tidigare skisser och fragment. Heba använder sig ofta av konsten som en dagbok som utgår från hennes egna minnen. Men i slutänden så handlar det om människor och kvinnor i ett bredare perspektiv.

Annons

Eva däremot ser sig själv som stående utanför, som en betraktare. Hon har bland annat hämtat inspiration från möten med andra människor, inte minst från hennes arbete inom äldreomsorgen.

Utställningen visas på Eksjö museum från 11 januari till 23 februari. Vid vernissagen på lördag finns möjlighet att träffa konstnärerna på plats i utställningen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan