Annons

Annons

Annons

Tranås centrum

Så minskade skuldberget när tv-avgiften skrotades

Antalet skuldsatta till staten sjönk drastisk senaste året.

I Tranås kommun var minskningen cirka 80 personer. Ärenden minskade med nära 550 stycken. Samma trend syns på hela Höglandet.

En stor orsak är att den tidigare radio- och tv-avgiften skrotades.

Många av skulderna till staten har tidigare berott på obetalda tv-avgifter. Cirka ett år efter att licensavgiften som skulle betalas via räkning skrotats så märks en stor skillnad hos Kronofogden. Obs! Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

För ungefär ett år sedan togs radio- och tv-avgiften bort och blev i stället ersatt av en public service-avgift som är baserad på var och ens inkomst. Ändringen har fått både ris och ros, men nu syns en positiv effekt.

Annons

Annons

Svenskarnas skulder till staten har minskat kraftigt. Inte sedan 1991 har antalet varit så lågt. Tv-avgiften var nämligen den främsta anledningen till att medborgare hamnade i Kronofogdens register med staten som gäldenär, skriver tidningen Hem och hyra.

– Betalar du inte hyran blir du vräkt, betalar du inte mobilräkningen stängs telefonen av. Men du kan fortfarande se på tv även om du inte betalat tv-avgiften, så konsekvensen är lika med noll – förutom att du hamnar i våra register. Därför är det lätt att förstå hur människor som hamnat i ekonomiska bekymmer resonerat, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, till Hem och hyra.

2019 hade cirka 69 000 personer en skuld hos Kronofogden på grund av obetald tv-avgift. Jämfört med 2018 är det minskning med över 21 000.

Antalet ärenden minskade från cirka 255 000 stycken till ungefär 93 000 (samma person kunde ha flera obetalda ärenden per år).

”Såklart skönt”

I Tranås kommun minskade antalet ärenden med 548 – från 806 år 2018 till 258 året efter. Antalet skuldsatta personer minskade från 275 till 194, en differens på 81.

De fordringar som registrerades förra året är eftersläpande, men efter fem år avskrivs fordringar från staten. Detta innebär att samtliga skulder på grund av obetald tv-avgift är borta 2024.

Annons

– Det är såklart skönt. Ju färre som har skulder desto bättre, säger Johan Krantz.

Mindre trevliga siffror är dock att skuldberget ökade totalt sett. Från 81,5 miljarder kronor till 82,7 miljarder kronor mellan 2018 och 2019.

Se hur antalet skulder förändrats och övriga Höglandskommuner i faktarutan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan