Annons

Annons

Annons

Jönköping

SMHI: Mer snö att vänta i kväll – kan bli hala vägar

Text

På måndagseftermiddagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för snöfall och flaggade för att det kan vara halt på vägarna. Nu väntas ett nytt snöfall under tisdagskvällen både i Jönköpings län och i Skaraborg.

Det tog ett bra tag, men nu är vintern här. Om den är här för att stanna återstår att se.

SMHI gick ut med en klass 1-varning för kraftigt snöfall i delar av Västra Götalands, Jönköpings och Kronobergs län under natten mot tisdag.

Man räknade med att det kunde falla uppemot fem centimeter snö som kunde innebära risk för halka på vägar i morgontrafiken.

Annons

Annons

Det har skett flera olyckor i länet under morgonen. Bilar har kört av vägen och hamnat i diket, men ingen har behövt följa med till sjukhus. Det handlar om en bil som kört av vägen i Gislaved, en som kört i diket i Aneby och en singelolycka i Eksjö. På tisdagseftermiddagen voltade en bil av vägen mellan Landsbro och Sävsjö.

Varningen hävdes på förmiddagen i samband med att snöandet upphörde. Men även om morgonens snöfall avtagit är ny nederbörd på gång.

– Vi har lite snöfall framför oss idag, lite enstaka snöbyar över Jönköpings län. Men det kommer in ett nytt område som passerar över Skaraborg och sen ner över Jönköping över kvällen. Det är ingen varningsnivå men det kan komma tre till fyra centimeter, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Varningsnivån ligger på fem centimeter, men det finns andra risker med det kommande snöfallet.

– Temperaturen kommer ligga på runt nollan så det är rätt blöta inslag. På kvällen kommer det att klarna upp och då sjunker temperaturen och det kan frysa på på vägarna. Men vi tror att det kommer ske över en längre tid så vi kommer troligen inte att utfärda en varning om plötslig ishalka, säger Max Lindberg Stoltz och tillägger att de också har kontakt med Trafikverket om det skulle behövas några väghållningsåtgärder.

Körde med sommardäck

Enligt polisen ligger det en hel del lössnö på vägarna som kan ställa till det i trafiken:

Annons

– Vi vill uppmana alla att ta det försiktigt på vägarna. Och självklart inte vara ute och köra om man inte har ordentliga vinterdäck, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen.

Annons

En trafikant hörde under morgonen av sig till polisen om en bilist på E4:an utanför Värnamo som körde illa:

– Vi hade en patrull i närheten och kunde kolla upp den här bilen. Det visade sig att de körde med sommardäck så de fick en böteslapp. Det är dumt att köra med sommardäck i det här vädret, säger Thomas Agnevik.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan