Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Misstänkt fall av coronavirus i Småland visade sig vara negativt

Ett misstänkt fall av coronavirus upptäcktes hos en patient i Småland.

Patienten har nyligen varit i Kina och har luftvägsproblem, uppger Region Kronoberg under torsdagen.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

OBSERVERA: Den testade patienten var inte smittad, meddelade Region Kronoberg på fredagen, läs mer här.

Annons

Patienten uppgavs inte vara allvarligt sjuk och befann sig i hemmet i väntan på provsvar, meddelade Region Kronoberg. Personen hade varit i Kina under inkubationstiden, dock inte i Hubeiprovinsen.

Provsvaret beräknades komma fredag eftermiddag, meddelades i ett pressmeddelande.

– Med anledning av gällande falldefinition för provtagning och efter samråd med Folkhälsomyndigheten, har personen provtagits på akutmottagningen i Växjö för säkerhets skull, även om risken bedöms som liten att vederbörande ska vara smittad, sa Christian Romin Blomkvist som är smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Annons

Hittills finns ett fall av bekräftat coronavirus i Sverige, det i Jönköping där en kvinna i 20-årsåldern för drygt en vecka sedan själv sökte sig till sjukvården. Hon isolerades därefter på infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov.

Regionens pressekreterare Marie Lendahls uppgav på fredagen att det är enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer som personen vistas i hemmet i väntan på provsvar:

”En riskbedömning har gjorts utifrån var patienten varit och hur dålig hen är. I detta fallet är patienten inte svårt sjuk och risken bedöms som liten att vederbörande är smittad. Ingen ytterligare person utsätts för eventuell smitta i och med att personen vistas i hemmet”, skrev hon på Smålänningens Facebooksida.

Hon skrev också att provtagning och undersökning gjordes i sjukvårdsmiljö, där vi har rätt utrustning på plats.

”Patienten kom direkt in i undersökningsrummet utifrån, där personal med korrekt skyddsutrustning mötte upp, och rörde sig aldrig i sjukhusets lokaler. Vi försäkrade oss också om att ingen utsattes för eventuell smitta när personen tog sig till sjukhuset”, uppger Marie Lendahls.

Annons

På fredagen kom provsvaren som visade sig vara negativa.

Fotnot: Läs mer om coronaviruset på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan