Annons

Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Därför gynnas Eksjö av mildvädret: ”Absolut bästa utgångsläget”

Torbjörn Johansson, VA-chef Eksjö Energi, gläds åt den blöta vintern som fyller på vattenreserverna efter några torra år.

Annons

Den milda vintern må inte passa skidåkarna, men för vattennivåerna i Eksjö kommun är den bokstavligen talat en skänk från ovan. Förutsättningarna, menar VA-chefen, har inte varit bättre på många år.

De senaste åren, särskilt under sommartid, har vattennivåerna i Eksjö kommun varit en ständig fråga. Torka och brist på nederbörd har inneburit låga nivåer och långvariga vattenrestriktioner för invånarna. I år ser det dock annorlunda ut, och få är kanske gladare för den milda vintern än vad Eksjö Energis VA-chef Torbjörn Johansson är.

– Det har varit en fantastiskt bra grundvattenbildande vinterperiod. Ingen tjäle och inga störtregn, ingen växtlighet som suger upp vatten och ingen avdunstning. Det har bara matat på med fukt dag ut och dag in. Förhållandena kan inte bli mer gynnsamma, säger Johansson.

Annons

Annons

Alla ytvattenmagasin är fyllda, berättar han, och grundvattnet är fortfarande på väg upp.

”Känner oss trygga”

– Det här utgångsläget är det absolut bästa vi haft på flera år. Vi har några tuffa år bakom oss men nu känner vi oss trygga inför sommaren. Sen vet man aldrig vad som kan hända, men vi har ett väldigt stabilt läge nu i alla fall, säger Johansson.

Om man ska hitta någon nackdel i bristen på kyla är det att det därmed heller inte väntar någon särskild vårflod i år.

– Vi har ju inga isar och snö som ska smälta. Så fort det blir lite värme och grönska kommer det börja tulla på vattennivåerna. Men det har vi redan hunnit få ihop en buffert till nu.

Annons

Annons

Till toppen av sidan