Annons

Annons

Annons

Nu drar ovädret Dennis in – varning för mycket hårda vindbyar

Ovädret Dennis med centrum söder om Island rör sig mot Sverige. SMHI har utfärdat varningar om snödrev, kraftiga regn och höga vattenflöden på många håll i landet.

– Det kan bli rätt så stökigt väder, säger Jon Jörpeland på SMHI.

Räkna med blåst och regn i helgen.

Lågtrycket, som i Storbritannien fått namnet Dennis, drar in med vindar som kan komma upp i 25 meter per sekund och stora regnmängder. På sina håll kan det komma 30–40 millimeter regn.

Hårdast lär det blåsa på västkusten.

– Det kommer att vara mycket hårda vindbyar och stora regnmängder, säger SMHI:s meteorolog Jon Jörpeland.

Ovädret, som ännu inte klassas som en storm i Sverige, kommer att fylla på redan fulla sjöar och vattendrag i södra delarna av landet vilket gör att det finns risk för översvämning. SMHI varnar för höga vattenflöden i bland annat Västra Götaland, Halland, Skåne, Blekinge, Östergötland och västra Småland.

Annons

Annons

Vänern har sedan tidigare tvångstappats på vatten efter hösten och vinterns stora regnmängder, vilket Ekot i Sveriges Radio rapporterade i torsdags. Detta för att förebygga översvämningar.

Höjer beredskapen

Tidigare i veckan har SMHI varnat för högt vattenstånd längs med västkusten och höga nivåer i flera åar. I Bohuslän skedde flera översvämningar till följd av den storm som drog in västerifrån förra helgen.

Kommunerna i Bohuslän står nu i kontakt med landskapets räddningstjänst, har kallat in jourbemanning och är "så förberedda de kan vara", meddelar räddningstjänstens inre befäl.

Redan under lördagen passerar ett nederbördsområde landet. I söder blir det främst som regn men det kan vara inslag av snö eller blötsnö ända ner över Stockholm och småländska höglandet.

– Under eftermiddagen väntas det bli mest uppehåll, och kan bli lite sol, framför allt i södra Norrland, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Kan bli stormbyar

– Nederbördsområdet är ganska omfattande och berör hela landet under större delen av söndagen. I samband med det tilltar vinden och det kommer att blåsa ordentligt med mycket hårda vindbyar här i södra Sverige och framför allt i Västra Götaland och på västkusten.

Hur kraftiga vindarna blir är än så länge oklart.

– Lokalt skulle vi kunna komma upp i stormbyar, men för det mesta är det mycket hårda vindbyar, säger Jon Jörpeland och fortsätter:

Annons

– Det kan bli rätt så stökigt väder. Det kommer att kunna ge riktigt stora nederbördsmängder, upp emot en 30-40 millimeter på sina håll.

Officiellt namnlöst

Stormen som nu är på väg över västra Atlanten har av brittiska vädertjänsten Met Office döpts till Dennis. SMHI har inte namngett det officiellt.

– Vi får se om ovädret berör oss tillräckligt mycket för att vi ska gå ut med något namn, säger Jon Jörpeland.

Efter helgen blir det fortsatt blåsigt på måndag i södra Sverige, men då har det mesta av nederbörden passerat. Längre norrut är det mest svag vind och vinden väntas avtal.

Britt-Marie Seibold/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan