Annons

Annons

Annons

Aneby Centrala öster

Skidklassiker i mildväder

Text

Hittills har vintern inte bjudit på något vidare skidväder, men på söndag arrangeras det årliga loppet för Anebyklassikern.

– Vädrets makter rår vi inte över, säger Per Wretbäck från SOK Aneby.

Förra året fanns det en del snö i spåren vid Tallbacken. För årets skidlopp på söndag är snöläget mer osäkert: "Vädrets makter rår vi inte över", säger Per Wretbäck från SOK Aneby.

Enligt traditionen körs skidloppet i Anebyklassikern på söndagen under sportlovet. Även i år, trots att det har varit ont om snö i spåren. Den milda vintern har ställt till det för alla skidåkare.

Annons

– Det har inte varit världens bästa skidföre ute. Inte så mycket att hurra för, säger Per Wretbäck från SOK Aneby.

Annons

Det finns en snökanon på Tallbacken, men när det är milt väder eller regn så ligger inte snön kvar någon längre tid.

– Är det bara kallt så sprutar snön. Det har vi lyckats göra med jämna mellanrum i vinter, säger Per Wretbäck.

Arrangörerna hoppas på minusgrader till helgen. Förhoppningen är att snön åtminstone ska räcka för en runda på ett par hundra meter, så att barnen kan åka som planerat.

Tävlingen genomförs oavsett väder. Om det inte går att åka skidor, blir det stavgång istället.

– Det blir samma men utan skidor.

Klassiskt lopp

Det blir elfte året för Anebyklassikern som består av tre tävlingar under ett kalenderår. Det börjar med skidor i februari och fortsätter med cykel i maj och löpning i september.

Söndagens skidlopp brukar vara ett populärt evenemang för barn och vuxna. Alla kan själva välja hur långt och hur snabbt de vill åka – eller gå med stavar. Arrangörerna lottar bland annat ut en cykel till en deltagare.

– Förra året var vi knappt 70 pers som tog oss runt. Är det mycket snö så kommer många barn. Det är väldigt väderberoende, säger Per Wretbäck.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan