Annons

Annons

Annons

Flera översvämmade källare efter ihärdiga regnandet

Text

Stora regnmängder har ställt till det på flera håll i hela länet. Räddningstjänsten har fått rycka ut till översvämmade källare och rensa vägar från nedfallna träd.

Flera dammar är på väg att svämma över och räddningstjänsten rustar för att hantera vattenmassorna.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga flöden.

Det senaste dygnets ihärdiga regnande har gjort att räddningstjänsten fått rycka ut mängder av översvämningslarm. Det började på söndagen och fortsatte i en lika hög frekvens under måndagen.

– Det är väldigt mättat i marken, så det kommer säkert trilla in fler larm framöver. Hela länet är drabbat, säger Andreas Melin, inre befäl på räddningstjänsten, under måndagsmorgonen.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga flöden i delar av länet. Varningen gäller små vattendrag och gäller för de kommande dagarna.

I Värnamo har tekniska kontoret arbetat med att pumpa undan vatten för att hålla gångtunnlar öppna.

Väg 638 norr om Åker utanför Skillingaryd stängdes av under måndagen på grund av stora vattenmassor. Där kan vägen komma att vara avstängd under flera dagar, enligt en prognos från Trafikverket.

Annons

Annons

På måndagskvällen stängdes också väg 597 av mellan från Nennesmo och Anderstorp Stötabo i båda riktningar. Även där var det högt vattenflöde på vägbanan.

Fotnot: I klippet säger vi att Hällstorpsdammen ligger på maxnivå och är på väg att svämma över. Det var uppgifter vi fick från räddningstjänsten som visade sig vara felaktiga. Det gäller en annan damm i Hällstorp.

Inbäddat innehåll

Både lägenhetshus, men framför allt villor, har drabbats av vattenskador och räddningstjänsten har åkt ut för att pumpa undan vatten och bygga barriärer i bland annat Malmbäck, Gislaved, Gnosjö och Sävsjö.

Dammar överfulla

Boende nära dammar i Vaggeryd och Malmbäck har hört av sig till räddningstjänsten om oroande vattennivåer.

– Natten mot måndagen fick vi ett samtal från Vaggeryd om en damm som hade problem med dammluckorna. Vi var ute och kollade på det men ansåg att det inte var något akut som behövde åtgärdas under natten, säger Andreas Melin.

En av gångbroarna i Apladalen i Värnamo ligger under vatten.

Tekniska förvaltningen i Värnamo kämpar för att hålla gångtunnlarna under 27:an öppna.

Annons

Vattennivån i Lagan är den högsta sedan översvämningen 2004.

Annons

Strandlinjen i Fågelforsdammen i Skillingaryd är längre upp än vanligt.

Fågelforsdammen utanför Skillingaryd.

Fågelforsdammen utanför Skillingaryd.

Fågelforsdammen utanför Skillingaryd.

Räddningstjänsten räknar med att kulmen kommer att nås först om några dagar och försöker förbereda sig genom att se över dammar i de områden där vattenståndet är högt.

– En damm i Hällstorp ligger på maxnivå och är på väg att svämma över. Vi har haft ett befäl ute som håller koll på nivån, säger räddningstjänstens ledningsoperatör vid lunchtid.

Samtidigt har de fått rycka ut och ta hand om träd som fallit över vägen. Norr om Habo var det ett träd som blockerade ett körfält på 195:an i höjd med Fagerhult och på väg 32 utanför Aneby blockerade en gran vägen på förmiddagen.

Annons

Vid 12-tiden hamnade en bil i diket utanför Eksjö på grund av blåsten och tre personer fördes till sjukhus.

Nytt lågtryck

SMHI har utfärdat både vind- och översvämningsvarningar inför vad som befaras bli ännu en stormig dag i sydvästra Sverige.

– Det är en liknande situation som vi hade i går (söndag) egentligen med vindarna. Det är sydvästlig vind som väntas, med vindbyar på 15 till 20 meter per sekund, säger Jon Jörpeland, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Under söndagen ställde ovädret till med oreda i norra Europa – bland annat i Danmark, där en fyraårig flicka skadades av ett nerblåst träd.

Är du drabbad? Vet du mer? Mejla oss gärna dina bilder!

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan