Annons

Annons

Annons

AI nytt vapen mot antibiotikaresistens

Världen kan ha fått ett nytt verktyg mot antibiotikaresistenta bakterier.

Forskare i USA har använt artificiell intelligens (AI) för att upptäcka en ny typ av antibiotika.

Att bakterier får allt större motståndskraft mot antibiotika är ett stort hot mot människors hälsa, enligt Världshälsoorganisationen. Omkring 700 000 människor beräknas dö varje år på grund av denna resistens. Och den siffran väntas ha stigit till tio miljoner per år 2050 om inget görs, enligt FN-organet.

Nu kan forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) ha gjort ett viktigt genombrott i kampen mot antibiotikaresistens, rapporterar flera medier.

Annons

Annons

Genom att använda en avancerad algoritm med maskininlärning för att analysera kemiska sammansättningar som kan bekämpa infektioner har forskarna hittat en ny typ av antibiotika.

– Jag tror att det här är ett av de mer kraftfulla antibiotika som hittills har upptäckts säger James Collins, professor vid MIT, enligt BBC.

Fyndet har varit effektivt mot flera bakterier som varit antibiotikaresistenta. Forskarna kallar den nya typen av antibiotika för halicin efter Hal, den artificiella intelligensen i den klassiska filmen "År 2001 – ett rymdäventyr".

Resultatet av studien har publicerats i tidskriften Cell.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan