Annons

Annons

Annons

Kina: Gui Minhai är inte längre svensk

Text

KINA

Den fängslade bokförläggaren Gui Minhai är inte längre svensk medborgare, säger en talesperson för Kinas utrikesdepartement.

Under tisdagen kallades Kinas ambassadör Gui Congyou upp till UD med anledning av fängelstraffet mot Gui Minhai. EU uttalar också sitt stöd för den svenska linjen.

Utrikesdepartementet kallade upp Kinas ambassadör Gui Congyou till departementet efter fängelsedomen mot den svenske medborgaren Gui Minhai. Kabinettssekreterare Robert Rydberg har träffat ambassadören, och Sverige har framfört sina ståndpunkter.

– De har haft ett möte, och UD har informerat sig om vad som hänt, säger Mikael Lindström, pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde (S).

Sverige kräver att Gui Minhai ska släppas fri, och att han ska få möjlighet till konsulär hjälp från Sverige.

I och med mötet förutsätts Sverige ha fått en formell bekräftelse från Kina på domen, förklarar Mikael Lindström. Däremot vill han inte gå in på ambassadörens reaktioner på Sveriges krav. Inte heller UD:s presstjänst vill kommentera vad ambassadören svarade.

Annons

Svenska krav

UD hade ingen aning om att rättegången mot Gui Minhai skulle hållas, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT. Linde säger att Sverige agerat tydligt i ärendet och gjort allt som går att göra i fallet.

Annons

– Vi kräver att Gui Minhai ska släppas fri, säger hon.

Men Kina har inte låtit Sverige ta tillvara sin medborgares rättigheter, förklarar Ann Linde. Det är hon starkt kritisk till.

– Vi har inte fått konsulärt tillträde till vår svenske medborgare. Det kräver vi att få nu, säger Linde.

Domen, och hela hanteringen från Kinas sida fram till nu, påverkar förstås Sveriges relation med Kina, konstaterar Linde.

"Inte längre svensk"

Kina erkänner inte dubbla medborgarskap. Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian säger i ett skriftligt uttalande att Gui Minhai har ansökt och beviljats att återigen bli kinesisk medborgare under 2018, och att han därmed inte längre betraktas som svensk medborgare.

"Gui Minhai blev svensk medborgare 1996. Under 2018 ansökte Gui frivilligt till Kinas offentliga säkerhetsmyndigheter om att återställa sitt kinesiska medborgarskap, och ansökan beviljades enligt lagen. Kinas nationalitetslag erkänner inte dubbla nationaliteter för någon kinesisk medborgare, och en person vars ansökan om att naturaliseras som kinesisk medborgare har godkänts ska inte längre behålla sitt utländska medborgarskap", säger Zhao i uttalandet.

Utrikesdepartementet i Peking hävdar också att svenska diplomater inte kan få tillträde till bokförläggaren på grund av coronavirusets framfart.

Annons

EU stöder Sverige

På tisdagskvällen kom beskedet att EU står bakom Sverige i frågan.

Annons

I ett skriftligt uttalande från en talesperson för EU-kommissionen konstateras att "det finns allvarliga frågetecken i fallet och Guis rättigheter har inte respekterats".

Kommissionen kommer att fortsätta ta upp "Gui Minhai-fallet med Kina.

"Vi förväntar oss att de kinesiska myndigheterna samarbetar fullt ut med de svenska motsvarigheterna, med full transparens. EU stöder helt den svenska regeringens ansträngningar."

Kritisk opposition

Moderaterna kritiserar regeringens agerande i fallet. Sverige borde ha försökt få mer internationellt stöd i fallet, tycker M.

– Vi vet för lite om vad regeringen har gjort. Det är därför vi har krävt, och fortsätter att kräva, en svensk Gui Minhai-kommission, så att man får alla korten på bordet och går igenom vad regeringen egentligen har gjort i det här fallet under fem års tid, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Sverigedemokraterna, KD och V går ännu hårdare fram.

– Vi står fast vid vår ståndpunkt att ambassadören bör förklaras persona non grata (utvisas), säger Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling (V).

– Att låta honom vara kvar sänder signaler om vilket agerande Sverige accepterar, säger i sin tur Ebba Busch Thor.

Sverigedemokraterna kräver sedan tidigare att den kinesiska ambassadören ska förklaras icke önskvärd i Sverige och skickas hem.

"Sverige måste kräva full insyn och möjlighet att ge Gui Minhai konsulärt stöd”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson i en kommentar till TT.

Jenny Rydberg/TT

Johanna Cederblad/TT

Owe Nilsson/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan