Annons

Annons

Annons

Sävsjö Centrum

25 vill bli näringslivschef i Sävsjö kommun – rekryteringen klar inom några veckor

25 personer sökte den nya tjänsten som näringslivschef i Sävsjö kommun. Av de 25 har kommunen valt att intervjua fem sökande.

– Vi hoppas få klart med en ny näringslivschef inom ett par veckor, säger kommunchef Jan Holmqvist.

Jan Holmqvist, kommunchef i Sävsjö, hoppas kunna presentera en ny näringslivschef om ett par veckor.

Patrick Blomström, affärsutvecklare på Science Park och åt Nyföretagarcentrum, från Vetlanda.

Jennie Heimdal, näringslivsutvecklare i Eksjö kommun.

Johan Bråkenhielm, turism- och destinationsutvecklare i Nässjö kommun.

Annons

Annons

Sex av de 25 sökande jobbar i dag med olika former av näringslivsutveckling inom offentlig verksamhet. Bland annat har näringslivschefen i Perstorps kommun Sahand Kousha sökt tjänsten.

Höglandstrio

Tre av de sex jobbar redan i dag som näringslivsutvecklare på Höglandet. Det är Patrick Blomström som jobbar som affärsutvecklare på Science Park och åt Nyföretagarcentrum, Johan Bråkenhielm, turism- och destinationsutvecklare i Nässjö kommun och Jennie Heimdal, näringslivsutvecklare i Eksjö kommun.

Rekryteringsarbetet har så här långt skötts av kommunchefen Jan Holmqvist och utvecklingschefen Kristin Nilsdotter Isaksson. Nu när de har träffat fem kandidater ska ett antal slutkandidater plockas fram.

Slutkandidater intervjuas

Slutkandidaterna får sedan möta en bredare större grupp – kommunstyrelsens presidium, Helena Gill, VD på Sävsjö Näringsliv och myndighetschefen Maria Thulin – för kompletterande intervjuer.

– De intervjuerna sker nu i närtid. Vi hoppas kunna presentera en ny näringslivschef inom ett par veckor, säger Jan Holmqvist.

Jan Holmqvist är mycket nöjd med de kandidater som kommunen nu vaskat fram.

"Vi är nöjda"

– Det var många intressanta sökande. Jag känner att vi ska hitta någon som funkar jättebra på den här posten. Den här tjänsten handlar ju om att jobba med nyföretagande och företagsrekrytering. Det är fokus. Det är utifrån det som vi gjort urvalet. Det finns flera här som kommer att jobba med det riktigt framgångsrikt. Vi är nöjda, säger Jan Holmqvist.

Annons

Diskuterades i fullmäktige

Frågan om näringslivschef var också uppe till diskussion vid senaste kommunfullmäktige. Gunnel Svensson, Moderaterna, ställde frågan till kommunalrådet Stefan Gustafsson, Kristdemokraterna, hur det går med tjänsten som näringslivschef?

Annons

– Hur har det gått med den anställningen? Hur ser arbetsbeskrivningen ut? Det har gjorts tidigare försök att förbättra kommunens näringslivspolitik genom att anställa en näringslivssekreterare. Det blev inte så bra och då undrar jag hur ser förutsättningarna ut nu? frågade Gunnel Svensson.

Tidigare har kommunen haft en näringslivsstrateg som valt att sluta. Det har också skett en uppdelning så att kommunen jobbar med nya företagsrekrytering och nyföretagande och Sävsjö Näringsliv AB med det befintliga näringslivet.

"Skarpa sökanden"

Så här förklarade Stefan Gustafsson att kommunen nu söker en näringslivschef.

– Det finns några viktiga skäl till det. Det viktigaste skälet till det är att vi vill ha in riktigt skarpa sökande. Vi tycker det här är en så viktig fråga. Vi ser också att under de senaste åren har det skett förändringar i samhället som vi måste möta. Har vi ansvaret för nya företag och nyföretagande så måste vi också offensivt jobba med det utifrån den situation vi har. Vi har en del riktigt stora lokaler som i dag saknar verksamhet, menade Stefan Gustafsson.

Och Stefan Gustafsson varnade också för en lågkonjunktur.

– Vi har i dag åtta trähusföretag i vår kommun. Vi vet att det är en känslig bransch. Vi vet hur det var 2008 och då måste kommunen göra rätt rejäla insatser om vi skulle hamna i ett sådant läge och då måste vi ha en beredskap.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan