Annons

Annons

Annons

Bäst betalda får mest

De bäst betalda är årets privatekonomiska vinnare. Studenter och arbetslösa går däremot i många fall minus jämfört med fjolåret, visar nya beräkningar.

Från årsskiftet ger sänkt löneskatt tillsammans med generellt högre löner att de flesta får något mer i plånboken, jämfört med januari 2019, enligt Swedbanks undersökning om hur olika skatter och bidrag slår på olika typer av hushåll.

Generellt är regelförändringarna ganska små i år, med några undantag i toppen och botten. Störst vinnare är de som tjänar över 58 000 kronor i månaden, som slipper värnskatten som avskaffades från årsskiftet. De allra sämst ställda pensionärerna, med enbart garantipension, som har en relativt dyrare bostad får höjt bostadstillägg, där taket höjs från 5 600 till 7 000 kronor i månaden.

Annons

Annons

– De som har det bäst och sämst får det bättre, undantaget de arbetslösa, sammanfattar Swedbanks privatekonom Arturo Arques beräkningarna.

Den mer välbetalda tonårsfamiljen, bland Swedbanks typhushåll, får en dryg tusenlapp mer i månaden kvar när de mest nödvändiga utgifterna är betalda och inflationen ätit upp en del. Även det lite bättre betalda pensionärsparet drygar ut hushållskassan något, ett par hundralappar mer i månaden.

Bland förlorarna märks studenterna och de arbetslösa. Aningen höjda studiemedel respektive oförändrad a-kassa räcker inte till för att försvara fördyringarna. Efter att inflationen tagit sitt blir det mindre kvar i kassan för dessa grupper jämfört med januari i fjol. Det typhushåll som tappar mest mellan åren är det som redan brukar ha ansträngda marginaler, den ensamstående med två barn. Där blir det minus 670 kronor i månaden.

Olle Lindström/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan