Annons

Annons

Annons

Svårt avboka virushotad resa – det här gäller

Den som avbokar en paketresa på grund av risk för att smittas av coronavirus kan få pengarna tillbaka.

Men den rätten är långtifrån självklar.

Den som avbokar resan på grund av virusrädsla kan få pengarna tillbaka. Men det är inte säkert. Arkivbild.

Om man har bokat en paketresa med flyg och hotell är frågan hur mycket av det man har betalat som man kan få tillbaka om den avbeställs.

– Ibland måste man betala hela resan, säger Maja Lindstrand på Konsumentverket till TT.

Ny lagstiftning

Sedan 2018 gäller en ny lag på detta område. När den togs fram använde man zikaviruset som ett exempel. Zika innebär en stor risk för fosterskador. En kvinna som beställer en resa och därefter får veta att hon är gravid och sedan får veta att det finns zika i det område som hon ska resa till kan få pengarna tillbaka när hon avbokar sin resa.

Annons

– Men det förutsätter att det inte var allmänt känt att det område som kvinnan skulle resa till är drabbat av zika när resan beställdes, säger Maja Lindstrand.

Annons

Dessutom krävs det troligen att läkare avråder från resor till det resmålet för att man ska kunna avboka sin resa. Men hur det verkligen ligger till med detta återstår att se eftersom ingen domstol ännu har avgjort vad som gäller när en person som tillhör en riskgrupp avbokar en resa.

– Så man kan inte garantera att resenärer har rätt att få pengarna tillbaka, säger Maja Lindstrand.

Äldre och sjuka

Hon säger att coronaviruset kan bli en parallell till zika. En person som tillhör någon av riskgrupperna, till exempel äldre och personer som redan har någon sjukdom, kan ha rätt att få pengarna tillbaka för en avbokad resa till ett område där viruset har fått spridning.

– Men det förutsätter att man inte visste när resan bokades att coronaviruset hade fått spridning i det området, säger Maja Lindstrand.

De stora researrangörerna följer Utrikesdepartementets rekommendationer. Ännu har UD inte avrått från resor till något av de stora charterresemålen.

På Ving säger kommunikationschefen Fredrik Henriksson att det är vanliga regler för avbokning som gäller för närvarande. På Ving gäller att den som avbokar en resa minst 40 dagar före avresan kommer undan med att betala anmälningsavgiften.

Den som avbokar mellan 30 och 40 dagar före avresan måste betala 25 procent av resans pris. Mellan 30 och sju dagar före avresa ska man betala 50 procent av priset och den som avbokar senare än så måste betala hela priset.

Annons

Annons

Kan gå till ARN

Den som avbokar en resa och är missnöjd med ersättningen från researrangören kan vända sig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

När det gäller resor med reguljärflyg finns det ingen skyddande lagstiftning som träder in. Det finns alltså ingen rättighet att avboka en reguljär flygresa. Men det kan framgå av villkoren för resan att man har rätt avboka på grund av så kallad force majeure, alltså en händelse som ligger utom kundens eller flygbolagets kontroll.

Rättad: Rätt uppgift, i fjärde stycket efter andra mellanrubriken, är att den som bokar av senast 40 dagar innan avresa betalar hela anmälningsavgiften.

Björn Dickson/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan