Annons

Annons

Annons

Minskad risk för höga flöden i Halland

Text: 

De senaste veckornas höga vattennivåer i Västsverige är på väg att sjunka. SMHI har nedgraderat den sista klass 3-varningen i Lagan till en klass 2-varning.

På grund av högt vattentryck på reningsverket i översvämningsdrabbade Knäred pumpas nu avloppsvattnet direkt ut i Lagan.

– Det har sjunkit undan en del under natten. Och nederbörden i helgen kommer inte att bidra till någon ökning. På sin höjd upprätthålls nivån som är nu, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI, på lördagen.

Annons

Annons

Därmed har den sista varningen för extremt höga flöden tagits bort. Även varningen för Nissan nedgraderas från klass 2 till klass 1. För Viskan finns inte längre någon varning.

– Av de halländska åarna är det bara Lagan som ligger kvar på en klass 2-varning, säger Niclas Hjerdt.

SMHI har nu 20 varningar för höga flöden, varav flera fortfarande ligger på klass 2. Flödena är fortfarande mycket höga eftersom det tar tid för vattnet att rinna undan efter den kraftiga nederbörden de senaste veckorna. I många vattendrag i Götaland ligger flödena nu på klass 1-nivå.

– Det nordligaste vattendraget med klass 2-varning är de övre delarna av Emån, som rinner ut på ostkusten vid Kalmar. Där har vi flera stora sjöar som är fulla, vilket gör att det blir ett fördröjt utflöde.

SMHI räknar med viss nederbörd under söndagen, men inga större mängder som får flödena att rusa iväg.

Enligt Niclas Hjerdt är flödena på väg ner i princip alla vattendrag. Orsaken är det kalla vädret och prognosen med relativt lite nederbörd.

– Vi har sett det allvarligaste. Det kan vara någon sjö som fortfarande stiger, men överlag så ser det ut som att det sjunker undan. Vi förväntar oss att fortsätta nedgradera eller ta bort flera varningar framöver, säger han.

Jonas Grönvik/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan